Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Rekli su da uništimo most i naselje prepustimo četnicima. Odbio sam zapovijed ministra'

Rijeka Kupa je kao prirodna prepreka iskorištena za postavljanje neposredne linije obrane prema Zgrebu i neprijatelj je nije smio prijeći.
13. siječnja 2020. u 15:07 3 komentara 34624 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Novi nastavak serijala "Pobjednici" Studija 23 bavi se Banovinom i Kordunom. Riječ je o brdskom i šumovitom području, ispresijecanom rijekama. Ovdje su se odvijale brojne aktivnosti koje su vodile pobuni i pripremi napada na Hrvatsku. Pobuna je stvorila mostobran preko Une u koji su ušle postrojbe Banjalučkog Korpusa JNA iz Bosne i Hercegovine, pojačane jedinicama iz Srbije. Njihov prodor je doveo u domet teškog topništva predgrađa Zagreba.

Kako bi stavili Sisak pod nadzor, neprijateljske snage pod pritisak su stavili Komarevo.

- Komarevo je povišena točka iznad Siska i tko je kontrolira ima grad i sva industrijska postrojenja na dlanu. To je bila prva i zadnja crta obrane. Napadi su bili strahovito jaki. U jednom danu imali smo četiri poginula i dvadesetak ranjenih. Znači mljeli su nas - kaže satnik Marin Jakopović.

Rijeka Kupa je kao prirodna prepreka iskorištena za postavljanje neposredne linije obrane prema Zgrebu i neprijatelj je nije smio prijeći. Na tu liniju su raspoređeni prvi tenkovi osvojeni zauzimanjem varaždinske vojarne.

- Stigli smo iz Prečkog na pokupsko ratište, bilo nas je pedeset u autobusu. Tamo smo trebali zamijeniti ljude koji su dovezli tenkove iz Varaždina, a zapovjednik im je bio Ivan Čehok - ispričao je poručnik Ivan Klenović.  

Željko Ražnatović Arkan Serijal Pobjednici VIDEO Arkan je uhićen u Dvoru na Uni s oružjem i četničkim obilježjima

Istovremeno, velike borbe vodile su se i na karlovačkom području. 

- Turanj je bio naš Alamo. Na južnim prilazima Karlovcu se odlučivalo što će se dogoditi na cijelom području - rekao je brigadir Josip Tomačić, a potporučnik Branko Škrtić je dodao:

- Dovezli su nas u Turanj u minibusu. Naselje je bilo prazno. Imao sam zapovijed od ministra Miljavca da dignem u zrak most na Korani i da prepustimo Turanj. Međutim, lagao sam da su mine presjekle žice i odbio ispuniti tu zapovijed.

Domovinski rat - Zapadna Slavonija DOMOVINSKI RAT 'Baka je mislila da smo četnici pa je otkrila da Beli Orlovi pripremaju zasjedu. Gotovina je tada ranjen'

Što se dalje događalo pogledajte u trećem dijelu epizode Banovina i Kordun.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj