POVIJESNI GRAD KLIS

Video: Povratak statusa grada je ključno za dugoročni razvoj sadašnje općine Klis

Video: Povratak statusa grada je ključno za dugoročni razvoj sadašnje općine Klis
04.01.2019.
u 11:57
Tribina o povjesnom gradu Klisu istaknula njegovo fundamentalno mjesto u hrvatskoj povijesti.
Pogledaj originalni članak

Inicijativa lokalne uprave da Klis dobije status povijesnog grada dovela je u Klis i brojne povijesne stručnjake koji su jedinstveni u podršci projekta grada odnosno u mjestu kliškog junaka Petra Kružića, a kojeg pripadnici kliške uskočke udruge uspoređuju s generalom Gotovinom, Zrinskima, Frankopanima. S ponosom su nama, ali i turistima načelnik Jakov Vetma i predsjenik udruge kliških uskoka Damir Žura uoči tribine o povijesnom gradu Klisu pokazivali tvrđavu i s nje kliško polje i Split.

Klišani s kojima smo pričali podsjećaju da su i oni kao branitelji baš poput njihovih predaka branili Klis, Split i Hrvatsku od osvajača. Klis je danas postao i planetarno popularan zbog HBO serije Igre prijestolja snimane u i kliškoj tvrđavi i opet je meta, ali sada sve brojnijih turistickih posjeta, kojima iz udruge kliških uskoka prepričavaju slavnu povijest mitske tvrđave, ali i anegdote sa snimanja Igara pijestolja.

Baš na temu - Povijesni grad Klis u povodu 370 godina od oslobođenja od Turaka i pod nazivom "Prošlost u budućnost" Klišani i njihovi gosti povjesničari, ali i političari su jednoglasno zaključili da općina Klis mora dobiti, zapravo vratiti status grada. U godini kojoj su nakon toliko stoljeća odlukom Vlade RH dobili klišku tvrđavu na upravljanje uz projekt uređenja močne, tajanstvene i mitske utvrde lokalna vlast je intenzivirala nastojanje da se izbori za status povijesnog grada u čemu ima jednoglasnu podršku i u županiji, a nadaju se i u državi. O tome da će općina koja je sa svojom utvrdom bila i predziđe kršćanstva uskoro prerasti u status povijesnog grada danas ne dvoji gotovo nitko.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr