izvanredno stanje

Veliki prosvjed u Bihaću: Zaustavljali vozila i tražili migrante

Foto: Screenshot Youtube
Veliki prosvjed u Bihaću: Zaustavljali vozila i tražili migrante
20.10.2018.
u 21:32
- Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju
Pogledaj originalni članak

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u subotu navečer u Bihaću kako bi prosvjedovali zbog eskalacije migrantske krize na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini  pri čemu su zahtijevali odlučnije angažiranje državnih tijela vlasti kako bi se taj problem napokon stavio pod nadzor.

Na središnji gradski trg prosvjednici su došli s transparentima s porukama poput "Bihać je naš", a jedan od organizatora, vijećnik u Gradskom vijeću Sejo Ramić burno je pozdravljen kada je u govoru istaknuo da ovo nije prosvjed protiv migranata nego protiv vlasti koje ne poduzimaju ništa da bi njima stvorili uvjete za boravak, a građanima pružili sigurnost.

Tijekom dana prosvjed je bio mirnije naravi, no navečer je situacija postala ozbiljnija kada su Bišćani blokirali autobusnu stanicu, djelomično magistralu, a neki su čak i zaustavljali vozila i tražili migrante, javlja dopisnik portala Klix.ba.

"Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju", kazao je Ramić.

Neki od govornika zauzeli su se za to da se učini pritisak na vlasti kako bi se proglasilo izvanredno stanje te autobusnim prijevoznicima i Željeznici Federaciji BiH zabranio prijevoz migranata prema Bihaću.

Prema podacima županijskog MUP-a u taj dio BiH svakog dana stiže između 100 i 150 ilegalnih migranata, a policija bilježi stalni porast broja izgreda vezanih uz migrante.

Od početka godine u Unsko-sansku županiju je stiglo više od 10 tisuća migranata, no riječ je samo o onima koji su registrirani, a pretpostavlja se da ih je zapravo stiglo barem tisuću do dvije više.

Koliko ih točno sada boravi u tom području nitko ne zna. Posljednja je procjena da je riječ o nekoliko tisuća migranata koji planiraju nastaviti put prema Hrvatskoj, a koncentrirani su uglavnom na području Bihaća i Velike Kladuše.

Selam Midžić, tajnik Crvenog križa u Bihaću, kazao je da oni i dalje osiguravaju prehranu za oko 800 osoba koliko ih u prosjeku boravi u improviziranom migrantskom centru u ruševnoj zgradi nekadašnjeg bihaćkog učeničkog doma gdje migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

"Tražili smo da se državna tijela vlasti uključe, a to se do danas nije dogodilo", kazao je Midžić.

>> Pogledajte video o migrantima u kampu u Srbiji

Vodič kroz vitamine

Primijetili ste da je vaš mališan razdražljiv i umoran? Razlog može biti nedostatak ovog vitamina

Sezona prehlade i gripe je pred nama. S padom temperature i hladnijim vremenom, koje je napokon pokucalo na vrata, i sa sve kraćim danima, djeca više vremena provode u zatvorenim prostorima, što dovodi do čestih prehlada i simptoma poput bolova u grlu, gubitka apetita, curenja nosa, razdražljivosti i drugih, pa je važno ojačati njihov imunološki sustav, a najbolji saveznik su vitamini.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

GO
Goodmirning
21:50 20.10.2018.

Neka ih Komšić odvede svojoj kući

RM
ruzica_mario
00:12 21.10.2018.

sta nisu to vasa braca muslimani,fini i kulturni ljudi..i 90 % zene,djeca i starci

TM
toni.maroni.3572
22:05 20.10.2018.

Sretna zemlja koja ih primi !