U Velikom Grđevcu

Veliki književnik Mato Lovrak trajno se “uselio” u dvorište škole

Foto: Michael Palijan/VLM
Mato Lovrak (1)
Foto: Michael Palijan/VLM
Mato Lovrak (1)
Foto: Michael Palijan/VLM
Mato Lovrak (1)
01.06.2012.
u 17:27
– Sretni smo što je napokon Mato Lovrak u dvorištu naše škole – kazala je ravnateljica Ivana Pavlečić
Pogledaj originalni članak

– Sretni smo što je napokon Mato Lovrak u dvorištu naše škole – kazala je jezgrovito Ivana Pavlečić, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka u Velikom Grđevcu za jučerašnjega otkrivanja biste tom najpoznatijem hrvatskom književniku za djecu, u okviru jubilarne 25. nacionalne manifestacije Lovrakovi dani kulture.

 Pristiglo devet romana

 Već punih četvrt stoljeća ta manifestacija slavi djelo najpoznatijeg Velikogrđevčanina, ali potiče i književno stvaralaštvo djece, odnosno za djecu. Tako je i jučer dodijeljena nagrada Mato Lovrak za najbolji dječji roman. Ove godine povjerenstvo je od devet na natječaj pristiglih romana odlučilo nagraditi “Imaš fejs?” Velikogoričanke Jasminke Tihi-Stepanić, kojoj je to i prvi roman.

 – Nastao je iz potrebe da se napiše roman za mlade s tom temom, jer je Facebook izuzetno prisutan u životu svakog djeteta pa je tema vapila da bude obrađena – rekla je autorica, profesorica hrvatskoga jezika OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. Nagrađeni roman njezini su učenici već pročitali i oduševili se Katom i Natalyom, junakinjama, od kojih je jedna tradicionalna, a druga moderna i glavna „faca“ u razredu. Prema romanu je već snimljena i emitirana radioigra, a autorica već piše novi. Na jubilarnom LDK-u bio je i Mladen Kušec, prvi dobitnik prestižne nagrade 1991. za roman “Mama, tata i ja”.

 – Kada god pročitam da je netko dobio tu nagradu, smatram da je dobio najviše što je mogao dobiti u Hrvatskoj. Čast mi je bila kad je zamišljena nagrada, a kamoli kada sam ju ja dobio – kaže kreator Tonkice Palonkice i drugih sjajnih djela za djecu.

 Darovi djetinjstva

Jučer je objavljen i zbornik dječjih radova Darovi djetinjstva te uručene nagrade i najboljima. Nezaobilazna sastavnica LDK-a je i stručni skup, ove godine na temu žanrovskog iščitavanja djela M. Lovraka. U sklopu manifestacije koju podupire Općina Veliki Grđevac, održane su i Igre družbe Pere Kvržice, kazališne predstave, književna večer, dok će danas u Lovrakovu centru biti održan bogat sajam kreativnosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LY
Lythrum
20:47 02.06.2012.

Vlak u snijegu, legenda!