STROGA PRAVILA

Velike kazne za vozače: Evo koliko ćete u Njemačkoj platiti za prelazak na crveno

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Prometni semafor
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Prvi semafor na svijetu postavljen je 10. prosinca 1868. u Londonu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Prometni semafor
17.01.2022.
u 22:26
Kaznu za prelazak na crveno svjetlo mogu dobiti i biciklisti i to od 60 do 180 eura te jedan kazneni bod
Pogledaj originalni članak

Iako je dobro poznato da će svi vozači dobiti kaznu za prelazak na crveno svjetlo na semaforu, manje je poznato kako se u Njemačkoj može dobiti kazna i za prelazak na žuto svjetlo. 

Osim što vozači mogu dobiti kaznu od 200 eura te dva kaznena boda, u Flensburgu će vozači u određenim situacijama dobiti i jednomjesečnu zabranu vožnje. Sama kazna ponajviše ovisi o tome je li crveno svjetlo na semaforu svjetlilo kraće ili dulje od sekunde

Kako prenosi Fenix Magazin, kada vozač u situaciji gdje je crveno svjetlo svijetlilo dulje od sekunde prijeđe semafor i dovede ostale sudionike u prometu u opasnost, tada će se novčana kazna popesti na 320 eura. Ako vozač prouzroči i materijalnu štetu, uz sve kazne novčana se povećava na 360 eura. 

Ako semafon ipak pokazuje crveno kraće od sekunde, vozači će biti kažnjeni s 90 eura te jednim kaznenim bodom. Ta se kazna povećava na 240 eura u slučaju ugrožavanja ostalih u prometu, a dodaju se i dva kaznena boda te jednomjesečna zabrana vožnje. 

Početnicima će se probna vožnja produljini za dvije godine, a morali bi pohađati i napredni seminar. 

Prelazak preko žutog svjetla također je kažnjiv manevar i to s 10 do 15 eura, no ako se netom prije semafora zaustavite opasnim kočenjem, možete nastaviti vožnju ako je na semaforu žuto svjetlo. 

Osim svega, kaznu za prelazak na crveno svjetlo mogu dobiti i biciklisti i to od 60 do 180 eura te jedan kazneni bod. Pješaci će također biti kažnjeni, i to s pet do 10 eura kazne. 

>> VIDEO Brzo antigensko testiranje od danas i kod obiteljskih liječnika: 'Mnoge ordinacije još ih nisu dobile'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

JM
Jmjm
04:03 18.01.2022.

Hrvatska se stalno usporeduje u svemu sa Njemackom i Europom samo u placama zaostajemo sa Albanijom.Pokusajte nas pribliziti EU sa placama

LA
lajh1985
23:52 17.01.2022.

Sica naspram nasih