Drama u zimovalištu

Vatra progutala HOC Bjelolasicu, polica osiguranja 21 mil. kn

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica pozar (1)
Foto: Marin Bakić/VLM
bjelolasica
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
bjelolasica (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
bjelolasica (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
bjelolasica (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
bjelolasica (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
bjelolasica
25.01.2011.
u 06:59
Gradonačelnik Ogulina Magdić požar je nazvao katastrofom, a gasilo ga je 70 vatrogasaca. Ministar Fuchs radnicima nije želio dati jamstvo za posao
Pogledaj originalni članak

Gašenje požara koji je zahvatio kotlovnicu središnje zgrade Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica vatrogasci privedeno je kraju. Vatrogascima je dojavljeno da je vatra buknula noćas u 2.22. Kad su dolazili na požarište, temperatura je iznosila -20 stupnjeva, što im je uzrokovalo teškoće s opremom, ali su se ipak snašli.
– Ovo je dar s neba! Bog nam pomaže jer će nakon ovoga možda netko i uložiti novac u Hrvatski olimpijski centar. Vlada, a posebice tadašnji ministri Šuker i Primorac, obećali su da će uložiti "bijesne milijune", a do danas nismo vidjeli ni kune – kaže N. M., mještanin Jasenka, sela na čijem je području smješten HOC Bjelolasica.

Požar je gasilo 70 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP-a Ogulin, JVP-a Karlovac i dobrovoljnih vatrogasnih društava s ogulinskog područja.

>>Skijaški Obrovac - Bjelolasici 130 milijuna kuna, a zjapi prazna

Još se utvrđuje uzrok požara

U požaru je izgorjela središnja zgrada olimpijskog centra u kojoj se nalaze kabineti dijela uprave, restoran, sauna i dvorana za fitnes. Objekt je bio sagrađen većinom od drveta, a stolarija je bila lakirana, što je pogodovalo širenju vatre. Još nema procjene štete, a apartmanski dio HOC-a Bjelolasica, srećom, nije zahvaćen vatrom. Istražni sudac županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković kazao je da se i dalje utvrđuje uzrok nesreće, a da je sumnjivo mjesto gdje se spajaju kotlovnica i dimnjak. Izgorjela je zgrada osigurana, ali poslovna je tajna kolika je polica osiguranja, kazao je Maro Mišić, direktor HOC-a Bjelolasica. On tvrdi i da je objekt bio u potpunosti tehnički ispravan. Mišić je kazao da je prošle godine HOC ostvario prihod od 25 milijuna kuna.

Radnicima otkaz, obnova objekta za nekoliko mjeseci

Po svemu sudeći, 90 zaposlenika HOC-a, koji su radili u središnjoj potpuno izgorjeloj zgradi na Bjelolasici, izgubilo je radna mjesta.

– U HOC-u ukupno radi 170 zaposlenika. 90 ih je zaposleno u središnjoj zgradi na samoj Bjelolasici, a 15 na skijalištu. Realnost je da su radna mjesta, na žalost, izgubljena – kaže direktor Maro Mišić.

Radnike je posebno ogorčila najava da će se izgorjeli objekt obnoviti za otprilike 6 do 12 mjeseci.

Ugasili požar za šest sati

– Prva dojava bila je u 2.22, a pretpostavlja se da je požar buknuo desetak minuta prije toga. Prvi su na požarište došli pripadnici JVP-a Ogulin, i to 40-ak minuta poslije dojave – kazao je zapovjednik JVP-a Ogulin Marijan Kurelac, koji pretpostavlja da će vatrogasne intervencije trajati do večeri. Iako je najveći dio požara saniran, i dalje se pojavljuje plamen, a vatrogasci su počeli raščišćavati zgarište.

Dragutin Foschio, županijski vatrogasni zapovjednik, požar je okarakterizirao katastrofalnim i rekao da ne postoji opasnost za naselje Jasenak jer su vatrogasci požar stavili pod kontrolu oko 7.30 sati.

– Nije bilo potrebe za medicinskim intervencijama iako se nekoliko vatrogasaca posjeklo – kaže Foschio.

– Ovo je katastrofa i velik udarac za HOC Bjelolasica. Ova velika nesreća dogodila se za razgovora s državom jer je HOC ušao u Vladin program oporavka gospodarstva kao jedno od najvećih kapitalnih ulaganja u turizmu. Restoran s kotlovnicom u potpunosti je izgorio i upitno je funkcioniranje HOC-a u dogledno vrijeme – rekao je Nikola Magdić, gradonačelnik Ogulina. S Bjelolasice je otišlo i 85 učenika OŠ Glina koji su u ponedjeljak došli na izlet, a namjeravali su ostati do petka.

– Djeca su prvog dana bila oduševljena, međutim danas su jako tužna i stalno govore da žele ići kući – kaže Maca Pereković, učiteljica razredne nastave, a njezina kolegica Sandra Gregurić dodaje da je za požar doznala tek oko 4.20 sati kad je čula vatrogasnu sirenu. Djeca nisu bila u životnoj opasnosti jer su bila smještena u apartmanu koji nije u susjedstvu središnje zgrade HOC-a. Mjesto nesreće posjetio je i paroh Jasenko, svjetovnog imena Miloš Orelj, iz obližnje Drežnice, koji je rekao da je ovo tužan dan.
– Bjelolasica je simbol ovoga kraja – kazao je.

Ministar Fuchs posjetio požarište

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs posjetio je danas poslijepodne požarište, a na pitanje što će biti sa 90 zaposlenika odgovorio da ne može jamčiti da oni neće izgubiti posao, ali da će učiniti sve kako bi se njihov problem što bolje riješio.

– Postojali su planovi da se Bjelolasica stavi u punu funkciju. Te napore nećemo zaustaviti. Prostori su se se redovito servisirali i održavali. Za Bjelolasicu postoji čitav niz dobrih projekta koji se mogu kandidirati za novac iz europskih fondova. Vidjet ćemo može li se kotlovnica osposobiti kako bi se u funkciju stavili paviljoni koji nisu zahvaćeni vatrom, a koji se griju pomoću te kotlovnice koja je izgorjela – rekao je ministar Fuchs na  požarištu.

Na pitanje je li središnji objekt Bjelolasice trebao izgorjeti da bi država "bacila oko" na taj kompleks ministar je rekao da je Bjelolasica i te kako u fokusu.

– U posljednje četiri godine uloženo je 30-ak milijuna kuna u redovito poslovanje HOC-a – dodao je Fuchs.

Kaže da o požaru nije razgovarao ni s kim iz Hrvatskog olimpijskog odbora, a na primjedbu mještana da se više ulaže u Sljeme nego u Bjelolasicu ministar kaže da je Sljeme "potpuno druga koncepcija i da je u njega ulagao poglavito Grad Zagreb".

Na primjedbu da radnici za prosinac nisu dobili plaću državni tajnik u ministarstvu obrazovanja Stipe Mamić kazao je da je država platila 2,9 milijuna kuna za isplatu tih plaća. Prije nekoliko godina Vlada je održala sjednicu na Bjelolasici, a tadašnji ministar financija Ivan Šuker obećao je ulaganje veće od 100 milijuna kuna u Bjelolasicu, međutim, kako kaže Mamić, to nije moglo biti ostvareno zbog Zakona o državnim potporama.

– Vlada je imala dobru namjeru, ali u slučaju takva ulaganja prekršila bi se pravila tržišne utakmice – ističe Mamić.

Objekt je osiguran, a polica iznosi 21,000.000 kuna. Koliko će se isplatiti, ovisi o dogovoru direktora HOC-a Mare Mišića s Croatia osiguranjem.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 80

DE
Dex
17:54 25.01.2011.

@Janez boli me briga za tvog dečka carinika Boštjana ali svaki puta kada dođem u Ljubljanu Mojce čekaju u redu na obradu ......

PI
pietrogross
20:49 25.01.2011.

sve je vrlo jednostavno.bin laden je prvo ubio amere na visu,potom je napravio malo nereda u zadru i okolici i evo ga sada na bjelolasici.gospodo,ne znam da li ste shvatili,ali ide prema metropoli.

KU
kumajanja
09:36 25.01.2011.

U ovoj opljačkanoj drzavi i treba da sve GORI ...sve dotle dok stoka sitnog zuba ne dođe pameti.Uzor nam može biti tunis.....drzave.