MONS. PAUL R. GALLAGHER,

Vatikan podržava gradnju novih crkava u Hrvatskoj

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Predavanje mons. Paula Richarda Gallaghera, tajnika Svete Stolice za odnose s državama
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Predavanje mons. Paula Richarda Gallaghera, tajnika Svete Stolice za odnose s državama
10.10.2018.
u 21:47
Ugovor o gospodarskim pitanjima 'predstavlja jasno zakonodavno opredjeljenje Hrvatske vlade', rekao je Gallagher.
Pogledaj originalni članak

Ako su se kritičari ugovora Vatikana i Hrvatske ponadali da bi se nešto u njima moglo promijeniti nakon sinoćnjeg predavanja nadbiskupa Paula R. Gallaghera, tajnika za odnose s državama Svete Stolice na konferenciji „Dvadeset godina od ratifikacije Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima“, koja je održana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, grdno su se prevarili. Ugovori su, konkretno onaj gospodarski o kojemu se govorilo, čvršći nego ikada prije, a mons. Gallagher istaknuo je čak dvije važne stvari iz ugovora – mirovinski sustav za svećenike i izgradnju novih crkava.

- Smatram da Ugovor o gospodarskim pitanjima treba čitati na nešto iznijansiraniji način nego što bi to moglo dopustiti isključivo praktično tumačenje, budući da se ne radi samo o prijedlogu bilateralnoga rješenja problema koji se pojavio između strana – konkretno o pitanju crkvene imovine –, u nastojanju da se povrati stanje prije komunističkog razdoblja, nego većma o pokušaju primjene načela koja odražavaju poimanje života i povijesti, na kojima počiva naša zajednička uljudba. U tom smislu, želio bih navesti dva članka Ugovora o gospodarskim pitanjima koja mi se čine da zaslužuju poseban spomen.

Prvi je 9. članak, koji se odnosi na uvrštavanje svećenika, redovnika i redovnica u državni mirovinski sustav, a drugi je 12. članak, o uključivanju pogodnih mjesta za izgradnju novih crkava i crkvenih zgrada potrebnih za bogoštovlje i pastoralni rad u planove razvoja gradova i naselja - rekao je Gallagher, objašnjavajući kako je dobro što se ugovori odnose na praktična pitanja, ali da oni „također zahtijevaju iskreni dijalog između Svete Stolice i dotične države, dijalog koji pokušava integrirati demokratske i pravne propise utemeljene u građanskom Ustavu s etičkim i pravnim odredbama Zakonika kanonskoga prava i društvenoga nauka Crkve“.

- U tom kontekstu vjerujem da se može reći kako je političko-zakonodavni pravac, koji je Hrvatski sabor usvojio u korist načela utvrđenih Ugovorom iz 1998. godine, izražava spremnost promicanja konvergencije građanskoga i kanonskoga prava, što se jasno iščitava u dogovorenom tekstu. Ovaj pristup pronalazi čvrsto uporište u odredbama hrvatskoga Ustava iz 1990. godine te u susljednim ustavnim izmjenama. U određenom smislu, Ugovor popunjava određenu prazninu, rješavajući pitanja od zajedničkog interesa Države i Crkve - rekao je tajnik Svete Stolice, dodavši kako Ugovor o gospodarskim pitanjima „predstavlja jasno zakonodavno opredjeljenje Hrvatske vlade, koje, usprkos formalnom karakteru i prolaznosti svojih normativnih propisa, u političkom smislu prepoznaje da je opće dobro društva cilj institucionalnoga poslanja Crkve. A da bi se takav cilj postigao, ona mora pribjeći ne samo duhovnim, nego također i materijalnim sredstvima“.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Danfanielleonard
Danfanielleonard
22:27 10.10.2018.

Krava crkava nepismene seljacine. Novih crkvi, a ne crkava. Jel se mozda mali zeko najeo mrkava?

NE
nemanatrag
07:26 11.10.2018.

Idi piši ove prevažne priče za Glas Koncila.Što radiš uopće u Večernjaku Pavičiću?

DI
Direkt
23:18 10.10.2018.

Konačno da počnemo praviti sopstvene crkve a ne ove vatikanske tako da novci ostanu kod nas.