Varga o otkrivanju raka

Obiteljski liječnici će rizične pacijente slati na pregled

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Obiteljski liječnici će rizične pacijente slati na pregled
11.04.2015.
u 22:53
- Cilj nam je podići svijest građana da se odazivaju na preventivne programe te uključiti aktivnije obiteljske liječnike i ginekologe koji će probirati svoje pacijente koji spadaju u rizične skupine i poslati ih na pregled - kazao je Varga
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravlja Siniša Varga na konferenciji o nacionalnim preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i grlića maternice danas je u Zagrebu najavio da će se u provedbu preventivnih programa aktivnije uključiti liječnici obiteljske medicine i ginekolozi, koji će aktivnije raditi probir pacijenata koji spadaju u rizične skupine i slati ih na preglede.

Naime, maligne bolesti su na ljestvici smrtnosti drugi najveći uzročnik smrtnosti (28%) u Hrvatskoj, a imamo i problema u kasnom otkrivanju malignih bolesti. Podaci pokazuju da je u 2013. godini od karcinoma u Hrvatskoj oboljela 81 tisuća ljudi, a umrlo je 14 tisuća osoba.

- Pacijenti se prekasno javljaju liječnicima pa smo po pojavnosti karcinoma daleko iznad europskog prosjeka. Cilj nam je podići svijest građana da se odazivaju na preventivne programe te uključiti aktivnije obiteljske liječnike i ginekologe koji će probirati svoje pacijente koji spadaju u rizične skupine i poslati ih na pregled - kazao je Varga. Najavio je da je plan do kraja godine da se omogući da u bolnicama pacijenti nakon postavljanja dijagnoze u roku od 72 sata budu operirani ili da dobiju potrebnu kemoterapiju ili radioterapiju.

Takvu praksu za rak debelog crijeva već provodi zagrebačka Klinika za tumore, a cilj je da do kraja 2015. godine sve bolnice primijene takvo liječenje za rak dojke i debelog crijeva, a Klinika za tumore i KBC-i da tu metodu prošire i na ostale vrste karcinoma. Kod žena rak dojke izaziva najveću smrtnost, a ciljana skupina tog preventivnog programa su žene u dobi od 50 do 69 godina. Rak grlića maternice je po učestalosti smrtnosti žena na 10. mjestu, a na preventivne programe njegova ranog otkrivanja upućuju se žene od 25 do 64 godine. 

>> Dijagnoza u samo jednom danu do ljeta i za štitnjaču 

>> Ni odstranjivanje jajnika nije jamstvo da neće oboljeti od malignih bolesti

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar viki_nuland
viki_nuland
04:42 12.04.2015.

Klasicno bauljanje. Nema veze s dobrom medicinskom praksom i cak je opasno narediti da netko mora biti operiran u roku od 72 sata, pa nije karcinom akutni infark miokarda da predstavlja hitno stanje.

Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
06:54 12.04.2015.

Lijepa košulja.

SK
skladište
08:49 12.04.2015.

Problem je da puno vremena prođe do dijagnoze, raznim naručivanjima za prikupljanje nalaza, prođu mjeseci i mjeseci, čak i preko godine dana, a kada se dobije dijagnoza to i bez ministrove izmišljotine ide relativno brzo.