Mjesec dana se pregovaralo

Varaždinci idu na nove izbore jer nije izglasan proračun

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Neven Bosilj, kandidat SDP-a za gradonačelnika Varaždina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Varaždin: Pogled na Stari grad iz zraka
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Varaždin: Pogled na grad Varaždin iz zraka
03.01.2023.
u 14:08
Gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) istaknuo je da su opstrukcije i destrukcije od strane Gradskog vijeća i suradnika bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka krenule odmah nakon preuzimanja vlasti
Pogledaj originalni članak

Mjesec dana se pregovaralo, ali po svemu sudeći Varaždinci će morati na nove izbore. Nakon što u studenom proračun nije izglasan, počeli su pregovori među strankama, a održane su i tri sjednice međustranačkog vijeća. Bez rezultata.

- Puno toga što smo odrađivali u godinu i pol ovog mandata svelo se zapravo na ovaj proračun, ali nažalost nismo uspjeli doći do dogovora i nije nam preostalo ništa drugo nego zaključiti godinu sa spoznajom da Grad Varaždin nema proračun, da neće biti odluke o privremenom financiranju i da moramo ići na izbore. Ovdje se radi o jasnoj situaciji političke opstrukcije svega što radimo i nije nam preostala druga mogućnost. Dali smo sve od sebe i, bez obzira na sva razilaženja s ostalim političkim opcijama, bili smo spremni do zadnjeg trenutka sazvati sjednicu Gradskog vijeća. Smatramo da je najbolje da se sada što prije odrade izvanredni izbori za Gradsko vijeće - rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) istaknuo je da su opstrukcije i destrukcije od strane Gradskog vijeća i suradnika bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka krenule odmah nakon preuzimanja vlasti.

- Cijelih osamnaest mjeseci mog mandata svodilo se na to da mi je Gradsko vijeće uporno vezivalo ruke, a takva situacija bila je i s ovim proračunom. Odluka o privremenom financiranju nije donesena, a mogao ju je predložiti Odbor za financije u kojem su kao predsjednik Hrvoje Petrić, Ivan Čehok i Davor Patafta, no oni se nisu niti sjetili da je mogu predložiti. Time bi se produžila agonija na dodatna tri mjeseca jer se Gradsko vijeće ne bi raspustilo s 31. prosincem, već tek s 31. ožujkom. Ovako je sad u tijeku izrada Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka, sukladno zakonu, kako bi Grad mogao nastaviti s funkcioniranjem - rekao je gradonačelnik koji se nada da će do kraja ožujka formirati novo Gradsko vijeće, donijeti proračun i krenuti dalje s radom.

- Neminovna je stagnacija ova tri mjeseca, no privremenim financiranjem to bi trajalo sigurno šest mjeseci, a ja uistinu želim da ovaj Grad krene dalje s projektima u što kraćem roku i da se ova situacija što prije razriješi. Nadam se da će naši građani izaći na izbore u velikom broju i pokazati odgovornost - dodao je.

Kao primjer opstrukcije naveo je kad se na Gradskom vijeću morala donijeti odluka o refinanciranju postojećih kredita Grada Varaždina.

- Imali smo tada kredite s kamatama od 1,5 do 4 posto. Željeli smo to refinancirati kreditom s kamatom od 0,44 posto i ta je odluka na Gradskom vijeću jedva prošla kroz ušicu igle, s 11 naspram 10 glasova vijećnika, a ušteda koju smo njome donijeli Gradu iznosi milijune kuna. Dakle, kakvu god odluku sam želio predložiti u korist i interes ovog Grada, s druge strane su se trudili da se ništa ne radi, da se u potpunosti opstruira rad Gradske uprave - rekao je Bosilj.

VIDEO Hrvati podijelili iskustva prvih dana s eurom: 'Blagajnice svaki puta odahnule kada su vidjele da plaćam karticom'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.