Gradska knjižnica

Varaždinci čitaju krimiće i popularnu psihologiju

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Varaždinci čitaju krimiće i popularnu psihologiju
15.11.2010.
u 15:45
Najviše je posudio i pročitao umirovljenik Josip Dominko, čak 228 knjiga, a među predškolcima je sa 120 slikovnica pobijedila Marta Murić
Pogledaj originalni članak

Varaždinci mnogo čitaju, najviše vole dobre krimiće te popularnu psihologiju, a sve su im draži i novi istočnjački pisci. Barem tako pokazuju podaci u gradskoj knjižnici, u kojoj je jučer održan završni program Mjeseca hrvatske knjige, na kojem su nagrađeni najčitatelji za 2010. godinu.

Nagrađeno je osam članova, među kojima je najviše posudio umirovljenik Josip Dominko, čak 228 naslova, koji je istaknuo da najviše voli čitati djela domaćih suvremenih autora, a tjedno posudi i pročita četiri knjige.

Među predškolcima najviše je slikovnica - 120, posudila troipolgodišnja Marta Murić, dok su među osnovnoškolcima najčitatelji Janko Vrček i Marija Bilić, a Jelena Grđan najviše je pročitala među srednjoškolcima. Studentica Filozofskog fakulteta Dejna Topalović najbolja je u svojoj kategoriji. Nagrađen je i Zoran Đakulović koji, iako puno radi, ima vremena za čitanje, pa je pročitao 158 knjiga. Na Odjelu Banfica, koji pokriva istočni dio grada, čak 141 knjigu posudio je i pročitao Željko Uremović, prof. zemljopisa.

Najčitatelji za nagradu su, uz knjige, dobili i besplatnu dvogodišnju članarinu, a istaknuli su da rado dolaze u knjižnicu, jer je dobar izbor knjiga i redovno se nabavljaju novi naslovi, a zadovoljni su i ljubaznim knjižničarima.

To je potvrdila i knjižničarka Andreja Toljan, rekavši da varaždinska knjižnica ima 250.000 svezaka na svojim odjelima, a ukupno je upisano 15.000 članova, te pohvalila članove da uglavnom svi vraćaju posuđene knjige na vrijeme.

Knjižničarka je rekla da Varaždinci, osim što vole čitati, rado dolaze i na književne večeri, istaknuvši posebno da se za sve programe u studijskoj čitaonici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige tražio stolac više.

– U programu su sudjelovali doajeni hrvatske književnosti, predstavljena su nova djela zavičajnih autora, a na kraju i prva knjiga pjesama prevedena na hrvatski britanskog suvremenog spisatelja Philipa Larkina – rekla je Andreja Toljan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.