PROMJENA VREMENA

Vakula otkrio kada će konačno nestati ova dosadna magla

Foto: Patrik Macek/Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Vakula otkrio kada će konačno nestati ova dosadna magla
08.12.2019.
u 08:22
- Južina bi mogla otjerati maglu, no već u novom tjednu nastavit će se promjenjivog vremena era - slikovito nam najavljuje Vakula
Pogledaj originalni članak

Dosadna magla koja je posljednjih dana vladala mnogim dijelovima Hrvatske, trebala bi se uskoro konačno razići. No, sljedeći tjedan nastavit će se promjenjivo vrijeme. U subotu je zbog magle bilo velike razlike u temperaturama na relativno malom prostoru. U Karlovcu je bilo 2 °C , što je niže od uobičajene najviše dnevne temperature zraka za početak prosinca, a u ni 40 km zračno udaljenom Ogulinu visokih 15 °C, javlja HRT. U većini je krajeva bilo relativno toplo, osim u središnjoj Hrvatskoj gdje se zadržalo hladno vrijeme.

I jutros je u većini nizina vidljivost biti smanjena zbog magle, a Zoran Vakula nam otkriva da bi se to ubrzo moglo promijeniti: 

- I u prvom dijelu nedjelje će po većini nizina vidljivost biti smanjena zbog magle. No, vjerojatnost za djelomično razvedravanje i osjetniji porast temperature zraka znatno se povećava zbog prognoza jačanja vjetra. Na Jadranu i područjima uz njega nastavit će se pak svojevrsno nadmetanje oblaka i sunca, pri čemu će ponegdje pasti i malo kiše. Navečer će jačati jugo i jugozapadnjak, tlak zraka početi padati - južina biti sve zamjetnija, javlja Vakula, koji je aktualnu vremensku situaciju najbolje opisao sljedećim stihovima:

"- I dok će se u nedjelju mnogi prisjećati godišnjica Lennona i Sijera,
i žaliti što više nema umotvorina iz njihovih pera,
neki bi napokon trebali dočekati da vjetar maglu i niske oblake rastjera!

No, već u novom tjednu nastavit će se promjenljivog vremena era,
pa ćemo imati kojekakvih vremenskih primjera:
i sunca, i kiše, i snijega, i vjetra raznolike jakosti i smjera...."

Dakle, u središnjoj će Hrvatskoj najprije će biti maglovito i tmurno, a zatim očekujemo barem kraća sunčana razdoblja. Najniža temperatura od -2 do 2 °C, a najviša dnevna od 5 do 7 °C.

Iz DHMZ-a navode kako će u gorju i na sjevernom Jadranu biti pretežno oblačno, uz malo kiše, osobito na riječkom području. U Lici se može očekivati magla, posebice ujutro. Najviša temperatura između  8 i 14 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije očekuje se promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a može pasti i malo kiše. Vjetar uglavnom slab, a more mirno. Jutarnja temperatura većinom niža od 10 °C, a poslijepodne između 12 i 15 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske uglavnom suho i djelomice sunčano vrijeme.  Najniža temperatura zraka većinom od 6 do 11 °C, a najviša dnevna od 13 do 16 °C."

U ponedjeljak će gotovo posvuda pasti barem malo kiše - najobilnije na sjevernom Jadranu i u gorju, a najmanje u istočnoj Hrvatskoj, i to tek navečer i u noći na utorak, kada će u gorju pasti i malo snijega. Tijekom utorka slijedi djelomično razvedravanje, na Jadranu uz jaku, ponegdje i olujnu buru, koja će u uglavnom suhu srijedu većinom oslabjeti, a već u četvrtak slijedi nova zamjetnija promjena vremena. 

DHMZ za ponedjeljak prognozira jače naoblačenje s kišom, uglavnom u drugom dijelu dana, u višjem gorju moguća i susnježica. U utorak prestanak oborine i razvedravanje, ali i zahladnjenje. U srijedu sunčanije s hladnim jutrom. Na Jadranu u ponedjeljak možemo očekivati povremenu kišu, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će biti najoblačnije.

U srijedu se očekuje pretežno sunčano, a u četvrtak opet kiša. U ponedjeljak će zapuhati umjereno do jako jugo i jugozapadnjak i navečer na sjevernom Jadranu okrenuti na sjeverozapadnjak i buru koja će se u utorak proširiti duž cijele obale.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

AF
afer
11:30 08.12.2019.

Smeta nam magla, smeta nam vrućina, smeta nam vlaga, smta nam hladnoća. A jesmo plači-čipkasta nacija.

Avatar ivaandavorkovic
ivaandavorkovic
10:13 08.12.2019.

Da, ta "magla" je strašna! Zaprvo ne bi je niti smjelo biti - toliko je nje do sada već prodano od Vakule.

AU
austrougarskigeneral
09:57 08.12.2019.

zima još nije ni počela.