IMAJU 4 CJEPIVA

Utrka za cjepivom protiv Covida: Kineska cjepiva stižu prva?

Foto: TINGSHU WANG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Booth displaying coronavirus vaccine candidate from CNBG in Beijing
Foto: Zhang Yuwei/XinHua/PIXSELL
(EyesonSci) CHINA-BEIJING-COVID-19-INACTIVATED VACCINE-CLINICAL TRIALS (CN)
Foto: Zhang Yuwei/XinHua/PIXSELL
(EyesonSci) CHINA-BEIJING-COVID-19-INACTIVATED VACCINE-CLINICAL TRIALS (CN)
15.09.2020.
u 08:49
Kina ima četiri cjepiva protiv COVID-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja
Pogledaj originalni članak

Cjepiva protiv koronavirusa koja se razvijaju u Kini mogla bi biti spremna za javnost već u studenome, rekao je dužnosnik povezan s kineskim centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Kina ima četiri cjepiva protiv COVID-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja. Najmanje tri od njih već je ponuđeno najizloženijim službama. Treća faza odvija se glatko i cjepiva bi mogla biti spremna za javnost u studenome i prosincu, rekla je glavna stručnjakinja CDC-a za biosigurnost Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju u ponedjeljak.

>> VIDEO Novo istraživanje: Znanstvenici su dokazali da koronavirus može izravno prodrijeti u mozak

Wu, koja je rekla da nije osjetila ikakve abnormalne simptome proteklih mjeseci nakon uzimanja eksperimentalnog cjepiva u travnju, nije precizirala o kojem je  cjepivu riječ. Odjel državnoga farmaceutskog diva kineskoga National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech razvijaju tri cjepiva u sklopu državnog programa. Četvrto cjepivo protiv COVID-19 razvija CanSino Biologics i njegova upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u lipnju. Sinopharm je rekao u srpnju da bi njegovo cjepivo moglo biti spremno za javnu uporabu do kraja godine nakon zaključenja ispitivanja u trećoj fazi.

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovita cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi. Vodeći zapadnjački proizvođači lijekova obećali su ranije ovaj mjesec da će se držati standarda znanstvenih ispitivanja i odbiti svaki politički pritisak da se ubrza proces.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

SO
Sobrudolf
09:22 15.09.2020.

Cjepivo je bilo spremno jos prije pustanja virusa iz labosa, ovo sve sto se radi je plan strasenja ljudi da bi na kraju uplaseni molili za cjepivo. A racun ide jednostavno: nekoliko milijardi doza cjepiva puta iznos Eura za dozu, a spominju i dvostruko cijepljenje, eto pinkice u bilionima, a vjerovatnije i trilionima Eurica od zaplasenih ovcica. Meni ga nece uvaliti, nemam nista protiv da prebolim u krevetu tu "opaku" i "smrtonosnu" bolest!

DU
Deleted user
18:01 15.09.2020.

Opet ponavljam a vi slobodno brišite: cijepivo je bilo dostupnoi prije "pandemije" ali je trebalo "uvjeriti" ljude da je ono fakat potrebno! A kako je to bolje napraviti nego sa umrlim "pacijentima"!

JA
Jania
10:22 15.09.2020.

Hahaha.... proširili zarazu, pa sad od njih trebamo kupiti cjepivo?!? Je li to po onoj dalmatinskoj "Daj dite materi"?