10 godina na čekanju

Ustavni sud: Sabor mora donijeti zakon o Uredu predsjednika

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Ustavni sud: Sabor mora donijeti zakon o Uredu predsjednika
12.05.2010.
u 13:04
Izvještajem je zapravo izbjegnuta situacija da Ustavni sud proglasi neustavnim pravilnik koji je donio predsjednik Republike.
Pogledaj originalni članak

Ustavni sud podsjetio je posebnim izvještajem Hrvatski sabor i Vladu da već deset godina hrvatski parlament nije ispunio ustavnu obavezu i donio zakon o Uredu predsjednika Republike. Zato je bivši predsjednik Mesić bio primoran donositi pravilnike kojim je sam propisivao sastav ureda, a sada je to učinio i predsjednik Josipović.

Ustavnost tih pravilnika na Ustavnom sudu osporio je Zagrepčanin Petar Marijan Radelj, koji je rekorder po broju takvih prijedloga. Ustavni sud ipak nije ocjenjivao ustavnost Mesićeva i Josipovićeva pravilnika, nego je umjesto toga podsjetio Sabor da donese zakon o Uredu predsjednika ili da promijeni Ustav.

Naime, u Tuđmanovo vrijeme Ustav je prepuštao predsjedniku Republike sve ovlasti vezane za njegov ured, a nakon toga je Račanova vlast 2000. godine u Ustav dopisala i da se "ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika uređuju zakonom i pravilnikom".

Ovim izvještajem zapravo je izbjegnuta situacija da Ustavni sud proglasi neustavnim pravilnik koji je donio predsjednik Republike. Ustavni sud čekat će s odlukom o Josipovićevu pravilniku do donošenja ustavnih promjena.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

KU
kukuriku
17:26 12.05.2010.

any way,..triba mu malo \"krila odrezati\"....

OB
-obrisani-
18:50 12.05.2010.

Hitno treba sazvati sjednicu Sabora i donijeti amandman na Ustav da se zabrani više od 55 savijetnika u kolu predsjednika Josipovića. STRAH ME !!! Dolazi nam Kapetan Dragan i sve je moguće! Ja ga nikako ne bih želio vidjeti kao jednog od savijetnika !

DE
demokršćanin
17:23 12.05.2010.

MIJEŠANJE NAZIVA! Podsjetimo se da u Hrvatskoj ne postoji PARLAMENT već HRVATSKI SABOR.Također mi nemamo PREMIJERKU već PEDSJEDNICU VLADE. Često se u nazivima kao i u ovom članku najprije spominje parlament,a zatim sabor.Rabimo prava imena.