BANSKI DVORI

Plenković na sjednici Vlade: Cjepivo stiže uskoro i bit će besplatno

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
03.12.2020.
u 11:12
Na sjednici su članovi Vlade dobiti informacije o aktualnom stanju vezanom za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

U Banskim će se dvorima u 11 sati održati sjednica Vlade koju će drugi put preko videoveze te iz samoizolacije voditi premijer Andrej Plenković koji je pozitivan na koronavirus. 

VIDEO: Sjednica Vlade, 3. 12. 2020.

Na sjednici su članovi Vlade dobili informaciju o aktualnom stanju vezanom za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.

Razmotrio se i prijedlog odluke o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad na temelju Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

TEKSTUALNI PRIJENOS: 

Premijer Andrej Plenković zahvalio je ministrima na sudjelovanju u saborskim raspravama. Prije sjednice održane su konzultacije s kolegama iz EU, a glavna je tema bio koronavirus. Premijer je upozorio da distribucija cjepiva treba biti učinkovita.

Čestitao je međunarodni dan osoba s invaliditetom kojih je u Hrvatskoj oko pola milijuna.

''Nažalost, pandemija ne jenjava'', ocijenio je predsjednik Vlade i dodao da se u pet tjedana broj zaraženih utrostručio. Izvijestio je da i danas imamo rekord od 4534 novozaražene osobe.

"Posljednjih sedam dana imamo povećanje broja zaraženih za još devet posto. S obzirom na ovako visoke brojeve, opterećenje na bolnice i dalje je veliko. To znači i velik broj teško oboljelih i preminulih i zato se moramo pridržavati mjera. Danas je u Hrvatskoj 58.000 osoba u samoizolaciji. Bolesnima želim brz oporavak. Zatvaranje objekata bile su nužne mjere u ovim okolnostima, nije bila namjera ograničiti slobode. Ostavimo druženja za bolje vrijeme, nemojmo dopustiti da nas razdoblje prosinca dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze. Držite se mjera, nošenja maske, distance, pranja ruku, prozračivanja kako bismo spasili živote", kazao je.

Komentirajući cjepivo rekao je: "Odobrenje Pfizerova cjepiva očekujemo do kraja godine, a ići će se prioritetnim redoslijedom. Cjepiva će biti besplatna."

Ministar Vili Beroš potom je preuzeo riječ.

"U svijetu se broj slučajeva zaraze bliži broju od 65 milijuna, a broj preminulih veći je od 1,5 milijuna..."

Rekao je da dnevno komuniciraju s ustanovama u Zagrebu i provjeravaju kapacitete za hitne slučajeve.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite od 30. studenoga izvršili ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, pri čemu su izdali 76 upozorenja.

"Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite od 30. studenoga izvršili su ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te izdali 76 upozorenja kojima su otklonjeni nedostaci tijekom nadzora. Dio nadzora obavljen je u suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata", rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Dodao je da su od 30. studenoga mobilizirani pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite iz Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka.

"Sve skupa oko 100 mobiliziranih pričuvnika koji su zadnja tri dana proveli ukupno 1424 nadzora te utvrdili 165 nepravilnosti. Inspekciji je na daljnje postupanje upućeno šest službenih zabilješki, a najčešće su se odnosile na neisticanje obavijesti o dopuštenom broju kupaca u objektu, nepridržavanju propisanog fizičkog razmaka na blagajnama, korištenje zaštitnih maski kod zaposlenika i kupaca", kazao je Božinović.

Obavili su i nadzor nad 3808 objekata i događaja, pri čemu su u četiri objekta utvrdili kršenje mjera te će biti podnesena četiri prekršajna naloga u ukupnom iznosu kazne od 120 tisuća kuna.

Zbog kršenja mjere izolacije utvrđeno je jedno kazneno djelo.

UGOSTITELJI OSLOBOĐENI PLAĆANJA DIJELA NAKNADA

Vlada je u četvrtak donijela odluku da se poduzetnici kojima je obustavljen rad temeljem odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite radi sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19 oslobađaju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u državnom vlasništvu.

Po riječima ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, odlukama stožera od 20. i 27. studenog obustavljen je rad ugostiteljskih objekata. "Stoga je potrebno poduzeti dodatne aktivnosti pomoći poduzetnicima i obrtnicima u cilju održavanja gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti", rekao je na sjednici Vlade.

Vladinom odlukom ovlašćuje se Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i trgovačko društvo Državne nekretnine da zakupnike i korisnike poslovnih prostora u državnom vlasništvu oslobodi obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u cijelosti za razdoblje u kojem im je bio obustavljen rad i djelatnost, pojasnio je Horvat.

Također, zakupnici kojima nije obustavljen rad i obavljanje djelatnosti, ali su imali pad prihoda od 60 i više posto u razdoblju od 1. prosinca ove godine pa sve dok su na snazi odluke stožera o obustavi rada i djelatnosti, oslobodit će se obveza plaćanja zakupnine razmjerno padu prihoda ostvarenog u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pod uvjetom da su zadržali radnike.

Horvat je podsjetio i da je "Vlada odlukom o otpisu potraživanja po računima za poslovne prostore u državnom vlasništvu od 2. srpnja ove godine poduzetnicima već otpisala račune za travanj i svibanj ove godine u iznosu nešto malo većem od 5,8 milijuna kuna".

Uslijed žurnog postupanja u provedbi ove odluke, njezino stupanje na snagu planirano je objavom u Narodnim novinama, rekao je ministar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

TO
toplohladno
11:19 03.12.2020.

"sve je pod kontrolom " 😲

DU
Deleted user
12:05 03.12.2020.

Bit će besplatno , kao i grah za praznik rada.

Avatar @proma-trač
@proma-trač
11:44 03.12.2020.

Najpozitivniji premijer u povijesti Hrvatske, vidi se da je bolestan, smršavio je najmanje 200 grama, a možda i 300. Glavu gore, bit će bolje.