Obrat na suđenju

Uskok traži izuzeće suca u aferi Kamioni

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Uskok traži izuzeće suca u aferi Kamioni
03.12.2013.
u 21:56
Tužitelji traže da se zbog pristranosti otkloni sudac Željko Horvatović
Pogledaj originalni članak

Zbog optužbi za pristranost USKOK traži da se otkloni sudac Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović koji treba presuditi bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću, optuženom u aferi kamioni, teškoj 10,2 milijuna kuna.

USKOK po prvi puta traži da se zbog pristranosti izuzme sudac, a u ovom slučaju to traže pred samo zaključenje rasprave. Razlog je što Horvatović nije želio saslušati svjedoke, dvojicu djelatnika vojne tajne službe koji imaju ključne informacije o pritiscima na povjerenstvo za nabavu kamiona, o friziranju izvješća i falsificiranju zapisnika.

Novi vrlo sporni detalji

USKOK je, naime, tek 29. studenog saznao da u vojnoj tajnoj službi postoji niz izvješća o postupku sporne nabave kamiona, te da su u tim dokumentima navedeni vrlo sporni detalji, od toga da vozila marke Iveco od tvrtke Eurokamioni s kojom je Rončević poslovao nije bila najpovoljnija, da nije bilo razloga poništavati raniji natječaj za nabavu vozila, da su se falsificirali zapisnici povjerenstva za nabavu vozila, te da je bilo frizirano i izvješće koje je o tom poslu Vojna sigurnosna agencija slala krajnjim korisnicima, ppredsjedniku Republike, premijeru i ministru obrane (tada Stjepanu Mesiću, Ivi Sanaderu i B. Rončeviću).

USKOK je do spomenutih dokumenata došao tek nakon što su, ponukani obranom drugooptuženog Ive Bačića koji je spomenuo da je imao sumnje o nepravilnostima, te da je o njima obavijestio tadašnjeg ravnatelja VSA Gordana Čačića. Nakon te Bačićeve izjave obratili su se VSA i dobili niz dokumenata. Prezentirali su ih sudu, i sudac ih je uveo kao dokaze. Tužiteljica Ksenija Pavić predložila je potom da se ispitaju dva nova svjedoka, djelatnici VSA Zlatko Kozolić i Ivan Popović, od kojih je Kozolić sudjelovao u izradi nekih izvješća vezano za nabavu kamiona, a Popović je bio član prvog povjerenstva. Sudsko vijeće je, međutim, odbilo zahtjev tužitelja za ispitivanjem novih svjedoka.

Ne želi čuti Popovića

- U svim tim aktima se navode ocjene operativaca i njihovi zaključci, to nisu činjenice i nema tu dokaza - rekao je predsjednik vijeća Željko Horvatović i dodao da ne mogu nečiji stavovi zamijeniti dokaze u postupku. U USKOK-u su šokirani takvim stavom suca, te smatraju da svjesno postupa pristrano, te da pogoduje Rončeviću. U prilog tome navode i da je sudac iduće ročište zakazao za 6. prosinca, te da se žuri zaključiti postupak jer je od 15. prosinca na snazi novi Zakon o kaznenom postupku po kojemu će se u svakom trenutku moći iznositi novi dokazi.

Drže, dakle, da sudac namjerno ne želi čuti Popovića koji je sačinio dokument u kojem je zaključio da su sva vozila zadovoljila tehničke karakteristike, da povjerenstvo nije predložilo da se nadmetanje poništi, da nije razjašnjeno čija je bila odluka da se kupe Iveco vozila koja su bila skuplja od MAN-a, te zašto su otpale druge tvrtke koje su za nižu cijenu nudile vozila koja tehnički zadovoljavaju.

>> Uskok mijenja optužnicu protiv Rončevića za kamione

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

KR
kristov
09:08 04.12.2013.

Izvršili su udar na demokraciju, udar na ustav i ustavni poredak, udar na sudce, udar na učitelje, udar na liječnike, udar na ekonomiju, udar na nezaposlene, udar na financijski sustav, tsunami je milovanje Božje, naspram ove nepogode! Daleko od toga da bih branio bilo koga, no ovako besprizorno gaženje institucija i poretka spada u opis najcrnje diktature! Venezuela, Kuba, Sjeverna Korea, to je milost prema ovoj diktaturi!

DI
Dijaspora
09:28 04.12.2013.

Mi vas želimo osuditi po svaku cijenu....Ako neće jedan sudac oće onaj u koga imamo povjerenja. Ma naći ćemo mi nekog suca koji će suditi po zapovijedi???

GO
golub
09:37 04.12.2013.

Mnogim sucima i tužiteljima ne bi trebalo biti radno mjesto na kojem se nalaze, jer donose moralno i pravno upitne akte i radi toga jesmo gdje jesmo, a to je da smo među najkorumpiranijim zemalja svijeta.