Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat na suđenju

Uskok mijenja optužnicu protiv Rončevića za kamione

Berislav Rončević
Foto: Borna Filić/PIXSELL
03.12.2013.
u 15:12

Sudsko vijeće za promjenu je tužiteljima dalo rok do petka, oni nisu otkrivali u kojem smjeru će promjene ići.

Uskok se odlučio na promjenu optužnice u postupku protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića zbog nabave kamiona iz 2004. Svoj su zahtjev, za koji su od sudskog vijeća dobili rok do petka, objavili na današnjem ročištu nakon što im je odbijen prijedlog da se saslušaju dva nova svjedoka, djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Detalje u kojem smjeru će promjena optužnice ići tužitelji nisu otkrivali.

Uskok je dvojac dosad teretio za zlouporabu položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona, zato što su kupili vozila marke Iveco od tvrtke Eurokamion umjesto vozila tvrtke MAN od Man Importera koji su bili 10,2 milijuna kuna jeftiniji. Na prvom suđenju Rončević je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora a Bačić na dvije, no Vrhovni je sud je presudu poništio i naložio novo suđenje. Promjenu optužnice obrana je očekivala od prvog dana novog suđenja koje je počelo u svibnju, no Uskok se na taj potez odlučio tek sada.

"Da je naš posao završen Čačić zaključio iz razgovora s Mesićem"

Na današnje ročištu svjedočio je bivši načelnik Protuobavještajne službe Vojno-sigurnosne agencije (VSA) Damir Stručić koji je potvrdio da je bivši pomoćnik ministra obrane Ivo Bačić, u studenom ili prosincu 2004., o svojim sumnjama u nepravilnosti oko natječaja za nabavu kamiona izvijestio ravnatelja VSA Gordana Čačića. Svjedok, koji je potvrdio da je krsni kum Bačićevom djetetu, rekao je da je po nalogu tadašnjeg ravnatelja Gordana Čačića provjerio navode i sastavio izvješće u kojem je predložio da se izvijesti i ministra obrane, što je Čačić i učinio.

- Negdje oko Božića, general Čačić došao je kod mene u ured, bio je vrlo ozbiljan, i rekao mi da je ministar odbacio sve sugestije i da ide dalje. Tada mi je rekao da će usmeno obavijestiti predsjednika RH - rekao je Stručić i dodao da je pismeno izvješće poslano krajnjim korisnicima, odnosno ministru obrane, premijeru, predsjedniku države, predsjedniku Sabora i načelniku Glavnog stožera. Nitko od VSA nije tražio daljnje postupanje, rekao je svjedok, i time je za agenciju posao bio završen.

- Mislim da je ravnatelj Čačić to da je naš posao završen zaključio iz razgovora s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem - rekao je Stručić. Tužiteljica Ksenija Pavić predložila je da se ispitaju dva nova svjedoka, djelatnici VSA Zlatko Kozolić i Ivan Popović, od kojih je Kozolić sudjelovao u izradi nekih izvješća vezano za nabavu kamiona, a Popović je bio član prvog povjerenstva. Rončevićev branitelj Krešimir Vilajtović usprotivio se saslušanju tih svjedoka, jer da je Kozolić nižerangirani operativac koji ne može imati saznanja o tome tko je kome što govorio na višim razinama, a za Popovića smatra da ga je tužiteljstvo imalo priliku pozvati u prvom postupku koji je završio tako da je Vrhovni sud poništio osuđujuću presudu Županijskog suda. Sudsko vijeće nakon vijećanja odbilo je zahtjev tužitelja za ispitivanjem novih svjedoka.

Na današnjem je suđenju u spis uvršteno i desetak akata VSA, operativnih izvješća i dopisa vezano za nabavu kamiona, no sudsko vijeće nije bilo impresionirano njima.
- U svim tim aktima se navode ocjene operativaca i njihovi zaključci, to nisu činjenice i nema tu dokaza - rekao je predsjednik vijeća Željko Horvatović i dodao da ne mogu nečiji stavovi zamijeniti dokaze u postupku.

>>Bačić: Otpočetka sam sumnjao u muljaže oko kamiona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije