AFERA JANAF

USKOK ispitao sve svjedoke iz kluba u Slovenskoj 9: Kovačević uskoro na slobodi?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Policija dovela Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa na pretres nekretnine koju je koristio
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Policija dovela Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa na pretres nekretnine koju je koristio
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Policija dovela Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa na pretres nekretnine koju je koristio
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Policija dovela Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa na pretres nekretnine koju je koristio
20.11.2020.
u 22:08
Draganu Kovačeviću istražni zatvor produljen je do 16. prosinca zbog mogućeg utjecaja na svjedoke
Pogledaj originalni članak

Dvadesetak svjedoka, među kojima je Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji su se lanjskog Martinja našli u sada već famoznom Klubu Dragana Kovačevića, bivšeg predsjednika uprave Janafa, a sada osumnjičenog u istoimenoj aferi, ispitani su na USKOK-u. Kako se neslužbeno doznaje, u odnosu na Kovačevića, koji je pritvoren zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, USKOK još treba ispitati sedam, osam svjedoka, uglavnom osoba koje su bile u upravi i Nadzornom odboru Janafa. Kada oni budu ispitani, a očekuje se da bi to moglo biti u idućih 20-ak dana, prestat će zakonski razlozi za Kovačevićev istražni zatvor.

I dalje na funkciji

Drugim riječima, ne dođe li do novog proširenja istrage, velika je vjerojatnost da će Kovačević uskoro biti pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode. Njemu je istražni zatvor, baš kao i Kreši Peteku te Draženu Barišiću i Vinku Grgiću, dvojici saborskih zastupnika HDZ-a, odnosno SDP-a, produljen do 16. prosinca.

VIDEO: Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

No za razliku od njih trojice, Kovačević je u bitno povoljnijoj situaciji jer mu je istražni zatvor određen samo zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, dok je ostalima određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela. A to djelo, stav je suda, a i USKOK-a, mogu počiniti dok god obnašaju funkcije na kojima su bili dok su uhićeni. Naime, Petek je u vrijeme uhićenja bio na čelu tvrtke Elektrocentar Petek, dok je Barišić HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice, a Grgić SDP-ov Nove Gradiške. U aferi Janaf Grgić, Barišić i Kovačević se sumnjiče da su kroz namještanje javnih natječaja omogućili Peteku da njegova tvrtka dobije poslove s Janafom, odnosno s gradovima Velikom Goricom i Novom Gradiškom.

Petek je, prema neslužbenim informacijama, odstupio s čela tvrtke, a Grgić je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške. Prema stavovima njihovih obrana, to bi im trebalo pomoći da i oni izađu iz istražnog zatvora čim se ispitaju u odnosu na njih predloženi svjedoci. Barišić pak nije podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Velike Gorice pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se stvari dalje u odnosu na njega razvijati, odnosno hoće li USKOK tražiti da mu se istražni zatvor produlji.

Ostali osumnjičeni u ovoj aferi veće se odavno brane sa slobode, a istražni zatvor im je ukinut ili nakon što su iznijeli obrane ili nakon što su u donosu na njih ispitani svi svjedoci.

Jesu li išta vidjeli

Što se tiče osoba koje su bile u Kovačevićevu klubu lanjskog Martinja, oni su vjerojatno iskazivali o tome jesu li vidjeli nešto neobično. USKOK Peteka sumnjiči da je tog dana Kovačeviću u Klubu predao 1,9 milijuna kuna mita, kako bi Petekova tvrtka dobila dva posla s Janafom vrijedna 40 milijuna kuna. Većina onih za koje se doznalo da su taj dan bili u Klubu, uključujući i Kitarovića, ranije je u medijima izjavljivala da te večeri nisu vidjeli ništa neobično. No jesu li to ponovili i pred USKOK-om, za sada nije poznato.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

BO
Boltt
22:27 20.11.2020.

Dobro je,nosi masku,za ostalo lako,najbitnje je da masku nosi ispravno.

BO
Boltt
22:28 20.11.2020.

I da ruke dezinficira.

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
22:41 20.11.2020.

banda lopovska svi će na slobodu i rimcova i kuščević i kovačević