HRVATSKA ZNANSTVENICA:

'Uragan koji je potopio Bourbon Rhode mogli su pratiti valovi iznad 20 metara'

08.10.2019.
u 11:22
- Lorenzo je svakako bio iznimno jak i velik uragan. Time strašno opasan svakome tko se našao na putu - objašnjava Željka Fuchs Stone
Pogledaj originalni članak

Oluja koja je prouzročila tragediju francuskog broda Bourbon Rhode hrvatskog kapetana Dina Miškića bila je jedna od najvećih ove godine na Atlantiku. Riječ je o uraganu Lorenzu, drugom uraganu 5. kategorije koji je ove sezone zabilježen u Atlantskom oceanu. Prvi je bio uragan Dorian koji je donio kaos i razaranje na Bahame (više od 60 mrtvih, više od 7 milijardi dolara materijalne štete). Lorenzo je također i najistočniji uragan koji je dosegao najvišu razinu klasifikacije uragana. Miškićev brod Bourbon Rhode potopljen je 27. rujna, a baš je u ranim satima na taj dan Lorenzo dosegao svoj prvi vrhunac snage s vjetrovima od oko 230 km/h. 

Upitali smo Željku Fuchs Stone, hrvatsku znanstvenicu koja proučava oluje, koliko su brodovi sposoobni podnijeti uragane 5. kategorije, koliki valovi mogu nastati te smiju li brodovi uopće ploviti unutar uragana.

- Lorenzo je svakako bio iznimno jak i velik uragan. Time strašno opasan svakome tko se našao na putu, a kao što stalno ponavljam, prognoze nam nisu idealne i ne znamo točno kamo ide uragan. Iako su lovci na uragane letjeli s dva aviona dva puta dnevno u uragan, još uvijek prognoza nije bila precizna. No naši kapetani to jako dobro znaju. Kad sam radila u Splitu, držala sam Meteorologiju našim pomorcima koji plove već dulje vrijeme i jako sam bila impresionirana njihovim znanjem. Valovi iznad 10 metara svakako nisu nešto što bilo tko želi iskusiti, a kod ovakvog uragana mogu biti i iznad 20 metara. I pogotovo ne na brodu koji je bio u stanju u kojem je bio Bourbon Rhode. Na žalost plovidba nije regulirana dovoljno i ide se stalno za profitom, pa dokle? - pita se ova teorijska fizičarka, koja je ove uraganske sezone sa svojim timom odradila 22 leta prateći razvoj oluja. 

- Zračni promet je puno bolje reguliran, no kako se dogodila ova tragedija i ja sam si promislila što bi se dogodilo s nama da smo sletili živi u more, tko bi nas tražio i koliko dugo? Pa koristim ovdje priliku da pozovem sve građane Hrvatske da pomognu u akciji potrage i spašavanja koju organizira obitelj i prijatelji kapetana Dine - poručila je Fuchs Stone.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SR
sramitese
13:36 08.10.2019.

rvatski znanstvenici..ha..ha..koji ce sve zivo i zdravo potirati vanka..a doma ostaviti robove..

ZA
zagabria2
12:37 08.10.2019.

Gdje je sad taj veliki Kolindin prijatelj Macron. Što se ne javi na pismo i pomogne. To je današnja EU, svatko gazi koga stigne a nas gaze svi

BA
bazinga
14:24 08.10.2019.

Da da čak je i vrujeme protiv hrvata opet su hr. krimosi zajebani i sad plaču