PRIKRIVENO OGLAŠAVANJE

'Ovo ne može biti slučajno': Uočavate li skrivene nacističke simbole u božićnoj reklami?

Foto: YT screenshot
Naci
Foto: YT screenshot
Nacizam
25.11.2016.
u 17:47
Sabine Bamberger-Stemmann: Nema šanse da su ovi simboli slučajnost!
Pogledaj originalni članak

Oglašavanje je posvuda, svjesno, nesvjesno, ''product placement'', nazovimo to kako hoćemo, navikli smo. No osobito je zanimljiv slučaj jedne njemačke božićne reklame u kojoj se, navodno, nalaze nacistički simboli – oni simboli kojih se Nijemci tako očajnički žele otarasiti iz svoje svakodnevice, reputacije, identiteta...

U reklami lanca supermarketa Edeka pojavljuju se dva automobila sa spornim registarskim tablicama koji, kako tvrdi Metro, imaju simbole neonacizma i ''bijele superiornosti''.

Najprije, automobil marke Volvo, registracijskih znaka ''MU SS 420''. Broj 420 klasičan je nacistički simbol jer  skriva datum Hitlerova rođenja – 20. travnja. Da ovo nije samo podudarnost, dokazuje raširenost simbola među pripadnicima američke radikalne desnice.

No ono što upada u oči jest ''SS'' i potrebno je naglasiti kako je u Njemačkoj izričito zabranjeno imati SS na tablicama jer asocira na Schutzstaffel, oružani zaštitni odred čiji je vrhovni zapovjednik bio Heinrich Himmler. Organizacija je provodila rasne zakone, propagirajući arijevsku politiku i sudjelovala u holokaustu pa je u nirnberškom procesu proglašena zločinačkom.

Drugi automobil koji se pojavljuje u reklami nosi tablice ''SO LL 3849'' i ako se upustimo u analizu, još jednom ćemo otkriti klasične nacističke simbole koji se često koriste u neonacističkim organizacijama ili skinhead supkulturama.

Broj 84 povezan je s osmim i četvrtim slovom njemačke abecede, odnosno slovima H i D – ''Heil Deutschland''. Isto tako broj 39 simbolizira slova C i I, odnosno ''Christian Identity'' (kršćanski identitet) koji predstavlja antisemitistička stajališta ovih ideoloških grupa.

Sabine Bamberger-Stemmann, direktorica agencije odgovorne za građansko obrazovanje, dodatno je začinila incident u nastajanju tvrdnjom kako nema šanse da su ovi simboli u reklami puka slučajnost.

– Broj ''84'' jasno stoji za ''Heil Deutschland''. To je prilično očito – kazala je dodavši kako je reklama prikaz idealnog svijeta što aludira na promicanje radikalnih vrijednosti koje će do ideala i dovesti. 

I dok Bamberger-Stemmann u slovima tablice MU i SS vidi glagol ''morati'' koji u ovom kontekstu djeluje kao naredba neonacističke skupine, glasnogovornik optužene kompanije u svemu ne vidi ništa nacističko i tvrdi kako je MU SS imaginarna složenica stvorena na osnovi pjesmice koja svira u reklami.

– Žalimo što je reklama prouzročila pogrešan dojam. To nipošto nije bila naša namjera. 

Tko je u pravu? Procijenite sami...

>> Maljak: Ukidanje oglašavanja na HTV-u ne bi puno pomoglo drugima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

MA
MarkoKosmicki
18:07 25.11.2016.

vi ste bolesni

DA
Darko22
18:07 25.11.2016.

Majko isusova. Kada se medije okrivi da manipuliraju činjenicama i uzimaju stvari iz konteksta, onda su to lude teorije zavjere "ekstremne desnice", ali ovako nešto je potpuno normalno ?

Avatar jebb
jebb
21:25 25.11.2016.

Yeah..., i svi oni koji su dali svojoj zenskoj djeci ime Eva su prikriveni nacisti i fasisti, jer je to bilo ime Hitlerove dugogodisnje ljubavnice i kratkotrajne supruge...