Neistine u doba koronavirusa

Unatoč popuštanju mjera, broj zaraženih raste malo više nego za "lockdowna"

Foto: RTL press
Sučeljavanje Bernardića i Plenkovića
Foto: RTL press
Sučeljavanje Bernardića i Plenkovića
30.06.2020.
u 13:55
Bernardić je jučer iznio podatke koji u potpunosti ili djelomično baš i ne stoje
Pogledaj originalni članak

Na sučeljavanju je dakako bilo govora i o koronavirusu, pri čemu je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije, iznio neke podatke koji u potpunosti ili djelomično baš i ne stoje.

Bernardić: "Niste pobijedili koronu, ona se vratila. Sad imamo eksponencijalni rast." Na sreću, zasad ne možemo govoriti o eksponencijalnom rastu, odnosno udvostručenju broja slučajeva u određenom razdoblju. Štoviše, od 25. lipnja, kad smo doduše imali drastičan dnevni skok, četverostruki na 95 slučajeva, postupno bilježimo pad do jučerašnjih 34. Kako je protekla tri dana u odnosu na 25. lipnja broj slučajeva pao za 10, pa sljedeći dan za 18 i jučer za 33 slučaja, prije bi se moglo govoriti da smo proteklih dana bliži eksponencijalnom padu broju slučajeva.

Bernardić: "Zbog zakašnjelih protokola ugrozili ste živote ljudi u domovima za starije. Još niste preuzeli nikakvu odgovornost za smrt štićenika doma u Splitu." Inspekcije nisu utvrdile stručnu odgovornost, a ni državno odvjetništvo još nije utvrdilo da postoji utemeljena sumnja o nečijoj kaznenoj odgovornosti. Notorno je da je koronavirus diljem Europe i svijeta najviše žrtava odnio u domovima za starije, pa i u visokorazvijenim zemljama (Italija, Francuska, UK, Španjolska, Švedska...). U Sloveniji je od 111 umrlih od koronavirusa, 86 umrlo u domovima za starije, a virus je ušao u njih 13. Dakle, mi smo zasad još i jako dobro prošli, te čak i ako postoji individualna odgovornost u splitskom domu, ne može se govoriti o odgovornosti sustava.

Bernardić: "Hrvatska je otišla u lockdown 16. ožujka, dan nakon izbora u HDZ-u. Na taj način direktno ste ugrozili zdravlje građana, a sada idete u izbore. Prerano popuštanje mjera dovelo je do povratka epidemije." Hrvatska je 16. ožujka prema Koronavirus.hr bila na 57 slučajeva s dnevnim porastom od osam slučajeva, sljedeća četiri dana broj novozaraženih povećavao se najviše do 23 slučaja, dok je drastičan dnevni porast zabilježen 21. ožujka sa 78 slučajeva te pad sljedećih pet dana. Ne možemo govoriti da je Hrvatska u nekom relevantnom razdoblju bilježila eksponencijalni rast broja slučajeva. Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, predsjednik Zoran Milanović, gospodarstvenici, vlasnici obrta i turističkih kapaciteta, analitičari i mediji tražili su popuštanje mjera i prije nego što su mjere postupno ukidane. Kad bi danas vrijedili isti kriteriji kao 16. ožujka, Hrvatska bi već desetak dana bila "zaključana" jer nam je 20. lipnja dnevni broj novozaraženih skočio za 19 na ukupno 50 aktivnih slučajeva. U međuvremenu svi smo iskusniji, više se pazimo te stoga, unatoč popuštanju mjera, u proteklih devet dana broj aktivnih slučajeva skočio je za 413 (426 novozaraženih i 13 oporavljenih) s trendom pada proteklih dana. U ožujku smo unatoč tome što smo bili "zaključani" devet dana zabilježili porast od 57 na 442 slučaja, znači za 385. Dakle, iako smo u odnosu na ožujak drastično smanjili primjenu epidemioloških mjera, u devet dana imamo tek 28 novozaraženih slučajeva više. Zasad nas suživot s koronavirusom, a s obzirom na to da je to ekonomska nužnost, ne treba zabrinjavati, ali nužan je oprez.

Bernardić: "Otvorili ste se prema BIH, a ona je u vrhu europskih zemalja po broju novozaraženih." BiH je jučer bila peta među europskim zemljama po broju novozaraženih s 390 slučajeva, ali samo zato što su iznijeli zbirni podatak o broju novozaraženih od petka, dakle za tri dana. Ali, nakon vrhunca u broju aktivnih slučajeva 8. svibnja od 1012 slučajeva, jučer su u BiH dosegli novi vrhunac od 1775 slučajeva, s mogućim daljim porastom. U proteklih 15 dana BiH bilježi porast broja zaraženih u prosjeku od 75 slučajeva dnevno i to jesu zabrinjavajući podaci, ali još se ne može govoriti o eksponencijalnom porastu broja zaraženih u BiH.

Po ukupnom broju zaraženih na milijun stanovnika BiH je 34. s 1318 slučajeva. Po broju trenutačno aktivno zaraženih BiH je s 1775 slučajeva 16. europska zemlja, a po broju aktivnih slučajeva na milijun stanovnika s 541 slučajem trenutačno su sedmi, s tim da UK, Španjolska, Švedska i Nizozemska nemaju podatke o aktivnim slučajevima. Recimo Češka sada ima 347 aktivno zaraženih na milijun stanovnika, Albanija 337, Poljska 312, Italija 273, Srbija 164, Hrvatska 113, Mađarska 91, Austrija 67, Slovenija 43, a Sjeverna Makedonija čak 1672, te najviše Belgija 2993. S tim da se i definicija "aktivne zaraze" može razlikovati od zemlje do zemlje, ovisno o tome smatra li se prestanak zaraze nakon proteka određenog vremena ili kad je to potvrđeno završnim negativnim testom. Naravno, broj aktivnih slučajeva ovisi i o tome koliko koja zemlja testira, postotak testiranjem utvrđenih zaraza, ali pri procjeni rizika pojedine zemlje trebalo bi uzeti u obzir i podatke o broju samoizoliranih te u kojoj se mjeri poštuju mjere samoizolacije. Recimo, BiH ima 28.000 testova na milijun stanovnika i 4,7 % potvrđenih zaraza u odnosu na broj testiranja, a Hrvatska 19.000 i 3,5 %, pa je veća vjerojatnost da je u Hrvatskoj veći broj aktivno zaraženih od službenih brojki. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

SI
simezadar
15:35 30.06.2020.

ok

PA
Pax
09:31 01.07.2020.

Bernardić laže da je u tijeku eksponencijalni rast širenja Covid 19, na početku spašavanja kakve takve turističke sezone. Takav čovjek ne smije biti na čelu bilo čega u našoj domovini a kamo li premijer!

Avatar EtTore
EtTore
15:47 30.06.2020.

Ima li turista?