bolji svijet

UN-ovih 17 ciljeva: Siromaštvo iskorijeniti do 2030.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
UN-ovih 17 ciljeva: Siromaštvo iskorijeniti do 2030.
05.08.2015.
u 00:02
Sedamnaest održivih razvojnih ciljeva svjetski bi čelnici trebali usvojiti na summitu Ujedinjenih naroda u rujnu
Pogledaj originalni članak

Ujedinjeni narodi namjeravaju, barem zasad na papiru, iskorijeniti ekstremno siromaštvo u svijetu do 2030. To je jedan od njihovih ciljeva koje navode u dokumentu o mijenjanju svijeta i održivom razvoju, a koji tek treba biti usvojen.

Oko 800 milijuna ljudi još je gladno i živi u siromaštvu unatoč tome što su UN-ovi milenijski razvojni ciljevi najuspješnije mjere za borbu protiv siromaštva u povijesti, smatra UN. Stoga se novi održivi plan razvoja treba usredotočiti na nejednakosti kako bi se poboljšao život najsiromašnijih i najranjivijih ljudi. Svjetski čelnici trebali bi usvojiti 17 održivih razvojnih ciljeva na UN-ovu summitu u rujnu, kojima je cilj iskorijeniti ekstremno siromaštvo do 2030.

Među održivim razvojnim ciljevima navodi se njih 17. Prvi je cilj UN-a smanjiti svuda siromaštvo, a u dokumentu u kojem navode ciljeve ističu: "Svjesni smo da je iskorjenjivanje siromaštva u svim njegovim oblicima i dimenzijama, uključujući ekstremno siromaštvo najveći globalni izazov i neophodan uvjet za održivi razvoj". Kad bi se ispunilo 17 ciljeva UN-a, svijet bi bio bajkovito mjesto, u kojem cvate jednakost, ravnopravnost među ljudima, u kojem svi imaju pristojan posao, a gledajući ovakav svijet kakav jest, tko još vjeruje u bajke?

Među ciljevima UN niže oslobađanje ljudskog roda od tiranije siromaštva, promicanje blagostanja za sve i održive poljoprivrede, osiguranje pravednijeg i kvalitetnijeg obrazovanja za sve, osiguranje dostupnosti i održivog upravljanje vodom te pristupačnih i modernih energija za sve, smanjivanje nejednakosti unutar i između zemalja.

>> Manje od 70 kn dnevno ima 190 tisuća Hrvata

>> U 35% siromašnih obitelji ne slavi se ni dječji rođendan

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar mason
mason
23:50 04.08.2015.

UN je postao sprdacina,nije u stanju mrava zastititi.Prije da do 2030 UN nece postojati.

DJ
djurex
07:57 05.08.2015.

isto kao da lopov kaze: hocu samo mir u svijet..

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:35 05.08.2015.

Kako će iskorijeniti siromaštvo? Iskorijenit će siromašne! Ratovima, bolestima, glađu...