POČETKOM SRPNJA

Umjetnik koji je progutao svijet: Erwin Wurm uskoro u Laubi

Foto: Bildrechte GmbH
Erwin Wurm
Foto: Bildrechte GmbH
Erwin Wurm
Foto: Bildrechte GmbH
Erwin Wurm
23.06.2021.
u 11:31
One minute sculptures zapravo su stekle svjetsku slavu zbog njihove upotrebe u video-spotu za pjesmu „Can't Stop“ Red Hot Chili Peppersa
Pogledaj originalni članak

Lauba 3. srpnja otvara spektakularnu izložbu Erwina Wurma, austrijskog umjetnika koji se nalazi na samom vrhu internacionalne umjetničke scene.

Wurm je stekao svjetsku slavu zahvaljujući svojim svjetski skulpturama i instalacijama koje često na humorističan i interaktivan način obrađuju svakodnevne predmete. Njegovi se radovi nalaze u najvećim svjetskim muzejima i galerijama suvremene umjetnosti te njegove izložbe privlače goleme brojeve posjetitelja. Tako je primjerice prošlogodišnja izložba u Taipei Fine Arts Museumu privukla preko 260 000 posjetitelja. 

Iako se Wurmov pristup može prozvati zaigranim i humorističnim, to ne znači da se njegova umjetnost ne bavi ozbiljnim temama. Njegova djela često problematiziraju zapadnjački mentalitet, način života i kulturu s čestim referencama na autorovo djetinjstvo u postratnoj Austriji.

Jedan od temeljnih Wurmovih pristupa je prikazivanje svakodnevnih predmeta u deformiranom obliku, kao npr. u djelu Narrow House, koja je bila izložena na venecijanskom Biennalu, a zagrebačka će je publika imati priliku vidjeti na Laubinoj izložbi. Autor je zapravo rekreirao obiteljsku kuću u kojoj je odrastao, no radikalno je smanjio dimenziju širine, dok je dužinu i visinu ostavio u inicijalnom obliku. Mijenjanje jedne od dimenzija predmeta omiljena je Wurmova metoda deformacije, te iz te metode možemo iščitati Wurmove namjere i poruke u izradi djela.

Drugi primjer deformacije predmeta koje će zagrebačka publika od 3.7. imati priliku pogledati je djelo Renault 25 1991 u kojoj Wurm navedeni automobil jednostavno ukošava stvarajući bizarnu distorziju poznatog prizora. U ciklusu One Minute Sculptures, Wurmovo korištenje svakodnevnih predmeta i interakcija publike s djelom dolazi do najvećeg izražaja.

Interakcija publike s umjetnošću ključan je element djela, gdje posjetitelj/model zauzima neobične i pomalo neugodne poze sa svakodnevnim predmetima, posljedično se transformirajući u samu skulpturu. One minute sculptures zapravo su stekle svjetsku slavu zbog njihove upotrebe u video-spotu za pjesmu „Can't Stop“ Red Hot Chili Peppersa.

- Izložba Erwin Wurm: The Show koja se održava u Laubi od 3. srpnja do 25. kolovoza zasigurno predstavlja najvažnije i najuzbudljivije umjetničko događanje u nedavnoj povijesti Zagreba, a i šire. Dođite u Kuću za ljude i umjetnost i uvjerite se iz prve ruke zašto je Erwin Wurm jedno od najvažnijih imena na globalnoj umjetničkoj sceni, govore organizatori. 

VIDEO Natko Beck, najpopularniji liječnik na društvenim mrežama: “Imam dva uzora, Andrija Štampar i Isus Krist”

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.