Teškoće penzionera

Umirovljenik se zaposlio na pola radnog vremena pa mu umanjili mirovinu za 400 kn

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Umirovljenik se zaposlio na pola radnog vremena pa mu umanjili mirovinu za 400 kn
13.08.2020.
u 13:07
Ostao je i bez slovenske mirovine koja je iznosila 66 eura.
Pogledaj originalni članak

Umirovljenik  M.M odlučio se nakon odlaska u mirovinu sa 60 godina života i 41 godinom staža zaposliti na pola radnog vremena. Hrvatska mirovina mu iznosi samo 2460 kuna, a uz to prima i slovensku mirovinu od 66 eura jer je nešto manje od pet godina radio u susjednoj državi.

No, zbog zapošljavanja na četiri sata dnevno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uzeo mu je 400 kuna od mirovine. Slovenci su mu također odlučili uskratiti mirovinu pa će sada dobivati čak 900 kuna manje, piše portal Mirovina.hr.

– Dobio sam rješenje u kojem se navodi iznos mirovine i odmah umanjenje mirovine za 400 kuna jer sam se zaposlio kao umirovljenik na četiri sata, što je nelogično jer poslodavac plaća doprinose na ta četiri sata. Uz to sam dobio rješenje od Slovenaca, koji mi daju 66 eura za tih nešto manje od pet godina staža, ali dodatno rješenje koje kaže da neću dobivati njihovu mirovinu jer sam se dodatno zaposlio. Evo to je stvarnost današnjeg umirovljenika – kazao je ogorčeni umirovljenik.

Video – Trgovački centri pozvali umirovljenike na rad uz punu mirovinu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Warded
Warded
13:54 13.08.2020.

Kod nas ništa nije jednostavno. Trebaš sam kopat po "narodnim novinama" da bi saznao išta. Ništa nije na jednom mjestu, ni dokument ni informacija. Sve se radi da se nekom odmogne i da ga se oguli, ništa suprotno.

ST
stefj
14:02 13.08.2020.

Da, i ja sam zaposlio mlađeg umirovljenika i odmah su mu umanjili mirovinu za 600 Kn... Isto tako, kod isplate plaće naravno da na njega ide puni iznos poreza na plaću i sva davanja, i još k tome umirovljenik nema pravo na osobni odbitak... Tako da umjesto da je to win-win kombinacija, to je čista lose-lose kombinacija. Hrvatska, naravno...

RU
Rusvaj
14:28 13.08.2020.

I ja kao umirovljenik radim na pola radnog vremena i ne diraju mi mirovinu, a to što neki neznaju popuniti zahtjev za poreznu karticu to je njihov problem...... Poreznu karticu može promjeniti kad hoče, a ne samo pluvati kao ne valja ovo i ono......... Nek se penziči educiraju