Komisija

Umirovljenici koji ne vjeruju u Boga traže dostojan ispraćaj

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Umirovljenici koji ne vjeruju u Boga traže dostojan ispraćaj
25.02.2011.
u 10:07
– Razgovarala sam već s umjetnikom Romanom Bogdanom koji ima smisla za pisanje, no nije zainteresiran za pisanje prigodnog govora. Pitala sam i vijećnika Đuru Bela, koji također ima tu žicu za pisanje – kaže direktorica Čakoma
Pogledaj originalni članak

Pokojnik koji ne vjeruje u Boga na čakovečkom groblju u Mihovljanu ima kratki i skromni posljednji ispraćaj. Za razliku od vjerskog pokopa koji zna trajati i po 40 minuta, onaj za agnostike i ateiste traje vrlo kratko. Par oproštajnih riječi članova obitelji, dvije do tri minute zvukova “Tišine” koju svira trubač i to je to, rodbina se razilazi. Čakovečka podružnica Udruge umirovljenika Međimurske županije predložila je da se uvede poseban, dostojanstven laički ceremonijal ukopa za agnostike i ateiste.

– Grad Čakovec posebnom bi odlukom trebao odrediti vijećnike ili druge osobe koje bi se u prigodnom govoru oprostile od pokojnika. Grad kojem je pokojnik svojim radom i plaćanjem obveza dao doprinos, trebao bi mu se na kraju njegova puta odužiti dostojanstvenim ispraćajem – kaže Antun Golubić, predsjednik podružnice. Uz pomoć kolega umirovljenika izradio je kratak prijedlog kako bi ceremonijal za laike trebao izgledati. Prvo bi netko iz Grada pročitao prigodni oproštajni govor, a nakon toga bi se održao glazbeni program ili recitacije. Ili kombinacije glazbe i recitacije.

– Čakom bi uz prodaju pogrebne opreme, prijevoza pokojnika u zemlji i inozemstvu, čišćenje grobnih mjesta, izradu osmrtnica, nadgrobnih spomenika i drugog, trebao napokon u ponudi imati i svečani posljednji ispraćaj za laike – smatra Golubić. Direktorica gradskog komunalnog poduzeća Čakom Snježana Tkalčec-Avirović kaže da je čula za inicijativu umirovljenika i nema ništa protiv da se uvede takav ceremonijal. 

– No, to će pokojnikova obitelj trebati i dodatno platiti. Treba znati da neki laici ni ne žele ceremonijal, no slažem se da bi ga u ponudi trebalo biti. Razgovarala sam već s umjetnikom Romanom Bogdanom, voditeljem Pinkleca, koji ima smisla za pisanje, no nije zainteresiran za pisanje prigodnog govora. Pitala sam i vijećnika Đuru Bela, koji također ima tu žicu za pisanje, i on se načelno složio – kaže direktorica. Đuro Bel kaže da ima neke ideje u glavi, samo ih treba staviti na papir. 

– Kad svećenik vodi pokop, to ima glavu i rep, a na laičkim se ne zna točna procedura – ističe Bel. Gradonačelnik Branko Šalamon naredio je da se osnuje povjerenstvo koje će osmisliti i predložiti cijeli ceremonijal, zajedno s troškovnikom. No, predložio je i da posebno povjerenstvo osmisli i ceremonijal civilnog vjenčanja. – Kad  mladenci dođu u vjenčaonicu, matičar pročita zakonske odredbe, potpišu se na papire i gotovo. To nije primjereno svečanom trenutku. Trebalo bi taj događaj učiniti dostojanstvenijim – kaže Šalamon.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DA
danebi
18:28 25.02.2011.

Ovo mi se dopada. Pametno!

PE
pemica
13:01 26.02.2011.

Nisu svi sugradani Katolici ima nas svakakvih nazora i vjerovanja, svatko se mora brinuti za svoj zivot i smrt, izgleda da se u Hrvatskoj drzava mora za sve pobrinuti, tu ljudi samo cekaju, cekaju i na kraju imaju snage samo za demonstrirati.

LO
Louie
03:04 27.02.2011.

Tako se samo zivotinje pokopaju.