Zvao ga i na ručak

Umirovljeni policajac otkrio kakve je pse volio Tito

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Umirovljeni policajac otkrio kakve je pse volio Tito
03.03.2017.
u 14:27
Za razliku od Tita koji je oduvijek volio vučjake, ali i pudle, bivši slovenski premijer i predsjednik, pokojni Janez Drnovšek, zaljubio se u pse kad je izabran u predsjedništvo
Pogledaj originalni članak

Slovenski stručnjak za obuku policijskih pasa, koji je političarima pomagao u odabiru i obuci njihovih mezimaca, a klijenti su mu bili i Tito, Stane Dolanc te Janez Drnovšek, otkriva da su dobroćudniji ljubimci završavali u rukama političarima, ali im se ta činjenica prešućivala.

"Iznenadio sam se kad mi je nadređeni rekao da moram na Brdo kod Kranja, gdje je tada boravio Tito i samo sam pitao kako moram biti odjeven", ispričao je za ljubljanski "Dnevnik" umirovljeni policajac Mirko Džakula, Slovenac rođen u Bosni i Hercegovini.

Nekih šest mjeseci školovao je njemačkog ovčara iz Engleske, a pas je bio dar glumca Richarda Burtona Titu, kojega je tumačio u filmu "Bitka na Neretvi".

"Iznenadilo me da Tito mnogo zna o kinologiji", rekao je Džakula i otkrio da je bivši jugoslavenski predsjednik prema njemu uvijek bio ljubazan pa su ga i on i Titova supruga Jovanka za boravka u Sloveniji znali pozvati na ručak.

"Nikad mi se nije činilo da na mene gleda kao na malog, nevažnog čovjeka, (...)  a ako je nešto pio, i mene je pitao što želim", prisjetio se Mirko Džakula.

Za razliku od Tita koji je oduvijek volio vučjake, ali i pudle, bivši slovenski premijer i predsjednik, pokojni Janez Drnovšek, zaljubio se u pse kad je izabran u predsjedništvo i kad se u Ljubljani preselio u protokolarnu vilu kojom se prije njega koristio Stane Dolanc.

U dvorištu je bila kućica za psa, a Drnovšek je od nekog obrtnika koji je imao agresivnog bulmastifa svakako htio kupiti tu životinju koja je već napala i ozlijedila više drugih pasa, no uspjeli su ga nagovoriti da odustane. Iako su mu iz policijskog uzgoja nudili ovčare, rotvajlere i labradore, ipak je inzistirao na bulmastifu te ga konačno i kupio u Osijeku.

"Pas je imao jedanaest mjeseci i bio je prestar za školovanje, ali sam ga pregledao i ustanovio da je s njime sve u redu, da nije agresivan", ispričao je Džakula. "Policija za svoj rad treba posebno oštre i agresivne pse koji će reagirati i kad je vodič od njih udaljen više od pedeset metara. A političarima smo davali manje agresivne pse, samo što im to nismo rekli. To su bili kućni mezimci koji bi u slučaju potrebe ipak bili u stanju zaštititi svog vlasnika", objasnio je Džakula.

>>Političari se odriču slatkog, a estradnjaci Facebooka

>>Psa ne žele cijepiti, kako bi uštedjeli novac izbace ga na ulicu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

FR
franjo
16:06 03.03.2017.

Ja sam imao psa njemačkog vučijaka rođenog 1980 i dao sam mu ime Tito!

PI
pipnicar
14:45 03.03.2017.

Vas dragi predsjednik je likvidirao nekoliko stotina tisuca politickih protivnika. Nije bio nista manji diktator od Gadafija ili Huseina.

RA
ranko75
16:05 04.05.2017.

Ljudina je bio taj Tito, vidio je to cio svijet, a ne kao njegovi klevetnici koji ne vrijede svi skupa njegova maloga prsta..