ilegalna trgovina

Ulovio čak 24 zaštićena češljugara i batokljuna

Foto: MUP
Ulovio čak 24 zaštićena češljugara i batokljuna
08.08.2015.
u 00:15
Hvatanjem i držanjem strogo zaštićenih vrsta ptica, muškarac s područja Vodnjana uzrokovao štetu od više tisuća kuna
Pogledaj originalni članak

        U kući muškarca (63) s područja Vodnjana u Istri policija je u četvrtak pronašla i zaplijenila zaštićene vrste ptica. Točnije, pronašli su ukupno 21 češljugara i tri batokljuna. Budući da je riječ o strogo zaštićenim vrstama, a da 63-godišnjak nema dozvolu Ministarstva zaštite okoliša i prirode za uzgoj ptica, muškarac je kazneno prijavljen.

Ptice je lovio u prirodi, a prema sumnji policije, dalje ih je preprodavao na ilegalnom tržištu.Brigu o pronađenim pticama preuzela je inspektorica zaštite prirode. Za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti te trgovanje zaštićenim prirodnim vrijednostima predviđene su kazne do pet godina zatvora.

Također, morat će platiti i kaznu od više tisuća kuna sukladno odštetnom cjeniku, točnije Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na životinjskim vrstama.Kako je priopćila istarska policija, šteta se mjeri u tisućama kuna.

Prema Pravilniku, kazne za ubijanje češljugara iznose 600 kuna po ptici, a za batokljuna se ta cijena penje i na 1600 kuna. S obzirom na to da su ptice bile žive, visina štete nije tolika. Drugim riječima, Pravilnik je predvidio da se visina štete nastale samim hvatanjem i držanjem zaštićenih ptica kreće u rasponu od 20 do 80 posto od propisanih kazni za ubijanje tih vrsta ptica.Istoga dana kada je ‘pao’ trgovac zaštićenim pticama, istarska je policija uhvatila i njemačkog turista (36) sa zaštićenim školjkama. U uvali Runci u Valbandonu u četvrtak oko 16 sati policajci su Nijemca zatekli s dvjema plemenitim periskama. Budući da je riječ o strogo zaštićenoj vrsti školjki i da je njihovo držanje zabranjeno, turistu su oduzete periske.

Osim toga, zaradio je prekršajnu prijavu.     

>> Zaštićene ptice preko granice nose u čarapama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

VI
VisAVis2
20:27 08.08.2015.

Da su Ustaśe na vlasti u Istri i državi, ne bi ovim kreaturama ni na pamet palo uništavati zaštićene vrijednosti, a kamo li prikazivati tuđe svastike i zvjezdice! Za Dom pretpostavlja kako sama rijeć kaže, ljubav prema svemu domaćemu, a posebno prema prirodi i njenim vrijednostima i resursima!

JE
jellyfish
12:01 08.08.2015.

Sramota.

NO
nogogaz
09:08 08.08.2015.

nekako mora da se priježivi u ljepoj našoj.... dok ustaši nekažnjeno viču ubij, ubij, ubij i crtaju svastike, normalno je da država propada....