Prvi put objavljeno

Ulaganja farmaceutskih tvrtki u edukaciju liječnika i donacije

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Sani Pogorilić
Foto: VL
grafika
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Sani Pogorilić
01.07.2016.
u 13:04
Na web-stranicama inovativnih farmaceutskih kompanija objavljeni su pojedinačni troškovi za liječnike koji su pristali
Pogledaj originalni članak

Koliko su u 2015. uložile u edukacije liječnika, donacije bolnicama te dale udrugama liječnika i pacijenata, inovativne farmaceutske kompanije objavile su jučer na svojim web-stranicama. Ubuduće bi svake godine do 30. lipnja trebale objaviti podatke o tzv. prijenosima vrijednosti izvršenim u korist zdravstvenih radnika i zdravstvenih organizacija

Farmaceutske kompanije objavile su pojedinačne troškove za one liječnike koji su potpisali da na to pristaju, no prema prvim podacima, samo je manji broj liječnika pristao da se javno na internetu objave njegovi podaci. – Poštujemo privatnost, nikoga ne možemo siliti ni uvjetovati objavu. Na razini EU u dnu smo po broju privola zbog straha od percepcije javnosti – kazao je Sani Pogorilić, izvršni direktor Inovativne farmaceutske inicijative (IFI).

Sve ostale podatke objavili su zbirno. Neke kompanije tako uopće nemaju pojedinačne podatke, poput Novartisa, Alcona i Sandoza, no mnogi doktori nisu imali nikakav problem javnosti reći da im je Bayer, Abvie ili neka treća kompanija platila put, smještaj i kotizaciju na kongresu ili im honorirala predavanje. Većina je prijenosa vrijednosti usmjerena stručnim liječničkim društvima te donacije bolnicama u naravi (aparati za dijagnostiku, lijekovi...)

Foto: VL

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.