ZAMIJENJEN ZA RUSKE VOJNIKE

Ukrajinski vojnik zarobljen nakon ranjavanja: 'Stalno su nam čitali ruske vijesti, to je bio pritisak na um'

Foto: Alkis Konstantinidis/REUTERS
FILE PHOTO: Russia's attack of Ukraine continues in Kharkiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Ukrainian service member walks in a front of an Antonov An-225 Mriya cargo plane estroyed by Russian troops at an airfield in the town of Hostomel
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
06.05.2022.
u 17:09
- Tijelo mi je bilo slomljeno, ali ne i duh - rekao je Stryzhko te se prisjetio žestokih borbi koje su se vodile u Mariupolju
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski marinac Hlib Stryzhko, koji se borio u čeličani u Mariupolju, zarobljen je nakon ranjavanja. Ranjen je 10. travnja i osvijestio se u vozilu hitne pomoći. Odveden je u bolnicu pod kontrolom separatista.

- Ruski vojnik mi je rekao: "Sada ćeš morati zaboraviti ukrajinski. Dobit ćeš pomoć samo ako pitaš na ruskom" - rekao je za CNN.

Održan je na životu kako bi ga Rusi mogli zamijeniti za svoje vojnike.

- Bilo nas je dvoje prikovanih za krevet. Morale su nas hraniti medicinske sestre pa bi nam rekle "Zbog vas je moj sin poginuo". Pokušao sam biti pun razumijevanja, ali su nas optuživali za stvari koje nikada nismo radili. Stalno su nam čitali ruske vijesti, ujutro i navečer. To je bio veliki pritisak na um, iskrivljavanje stvarnosti - rekao je. 

VIDEO Rusija planira službeno objaviti rat Ukrajini?

Razmjena zarobljenika dogodila se 22. travnja. On se još uvijek oporavlja od zgnječene zdjelice, slomljene čeljusti, potresa mozga i oštećenja vida.

- Tijelo mi je bilo slomljeno, ali ne i duh - rekao je Stryzhko te se prisjetio žestokih borbi koje su se vodile u Mariupolju.

- Vrlo često kada zatvorim oči, vidim onaj trenutak kada je tenk pucao na mene. Naučili smo kako zaspati uz ovu pratnju. Umjesto toga, postalo je strašno zaspati u tišini - navodi. 

Njegova dva najživopisnija sjećanja uključuju prvi put kada je morao upotrijebiti podvezu na prijatelju i kada je gledao kako ruski zrakoplovi uništavaju cijele hangare.

VIDEO Bjelorusija pokrenula velike vojne vježbe, ruski vojnik: 'Imamo više gubitaka nego u Čečeniji'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

Avatar MinerVlado
MinerVlado
17:37 06.05.2022.

"Odveden je u bolnicu pod kontrolom separatista!" Nije to rat kao kod nas. Naši separatisti ga ne bi odveli u nikakvu bolnicu.

DU
Deleted user
18:26 06.05.2022.

Hm, a gdje je ono o klanju, mučenju i zvjerstvima Rusa?

DU
Deleted user
18:18 06.05.2022.

Vojniče sada zamisli kako je Rusima koji imaju nešto među ušima svaki dan ovo slušati...kao i našim istočnim susjedima uostalom.... ispiranje sivih stanica se zove postupak u medicini..