ISTRAŽITELJI NA TERENU

Ukrajinci su dobili pristup crnim kutijama: 'Uskoro planiramo početi rekonstrukciju razgovora'

Foto: Reuters/PIXSELL
Krhotine Boeinga u Iranu
Foto: Reuters/PIXSELL
Krhotine Boeinga u Iranu
Foto: Reuters/PIXSELL
Krhotine Boeinga u Iranu
Foto: Reuters/PIXSELL
Krhotine Boeinga u Iranu
Autori Vecernji.hr, Hina
10.01.2020.
u 20:13
Ministar je rekao kako ne odbacuju nijednu opciju te da je njihov glavni zadatak pronaći uzrok ove tragedije.
Pogledaj originalni članak

Iranske vlasti omogućile su pristup crnim kutijama ukrajinskim stručnjacima koji će istraživati uzroke pada putničkog zrakoplova, no dok Kijev ne isključuje nijednu hipotezu, Iran odbacuje izjave nekih zemalja, napose Kanade, da je Boeing 737 pogođen projektilom.

"Naš tim je sada dobio pristup crnim kutijama, uskoro planiramo početi rekonstrukciju razgovora" koji su u njima snimljeni, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko na tiskovnoj konferenciji.

Pristajko je rekao da ukrajinski istražitelji imaju "punu suradnju" Teherana i "potpuni pristup" krhotinama zrakoplova na mjestu nesreće i komunikaciji pilota s iranskim kontrolnim tornjem.

Kijev je poslao u Iran pedesetak stručnjaka radi istrage o padu Boeinga 737 Ukraine International Airlinesa koji je letio u Kijev, a srušio se u srijedu, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade, uglavnom Iranaca i Kanađana, ali i jedanaestero Ukrajinaca.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je u petak da "ne odbacuje nijednu pretpostavku". Ako se potvrdi da je uzrok pada zrakoplova raketa, Kijev će tražiti kažnjavanje krivaca i odštetu, dodao je.

"Prvo ćemo prikupiti sve informacije, a zatim ćemo izvući vlastite zaključke", dodao je, istaknuvši da želi "poštenu i nepristranu" istragu.

Europska komisija je pozvala u petak na "neovisnu i vjerodostojnu" istragu o padu Boeinga 737 u srijedu blizu Teherana u kojem je poginulo 176 osoba.

"Jako nam je važno da ispitivanja budu provedena u obliku neovisne i vjerodostojne istrage prema pravilima Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva", rekao je glasnogovornik Europske komisije Stefan de Keersmaecker na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Države su u petak predale ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju "važne podatke" o padu ukrajinskog zrakoplova u Iranu, objavila je ukrajinska diplomacija.

"Uz predsjednika Zelenskija sastali smo se s američkim predstavnicima i dobili smo važne podatke koje će obraditi naši stručnjaci", napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko, bez dodatnih pojedinosti.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da vojni savez vjeruje zemljama članicama koje tvrde da je ukrajinski zrakoplov srušen iranskom raketom zemlja-zrak u srijedu u blizini Teherana.  

"Nemamo razloga ne vjerovati izvješćima koje smo vidjeli od više članica NATO-a", rekao je u Stoltenberg u Bruxellesu na marginama sastanka s ministrima vanjskih poslova EU-a. 

"Izrazili su zabrinutost zbog informacije po kojoj je zrakoplov možda srušio iranski zračni obrambeni sustav", dodao je Stoltenberg. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ER
Erazmo
10:27 11.01.2020.

Zar nije objavljeno da su Iranci srusili Ukrajinski avion?

NA
namawea
10:31 11.01.2020.

MooXi.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera