Afere

Uhićen dalmatinski kralj otpada Miho Zrnić Marinović

Foto: Nino Strmotić/Pixsell
Uhićen dalmatinski kralj otpada Miho Zrnić Marinović
20.01.2011.
u 20:46
Tvrtka Odlagalište sirovina zabljesnula je 2007., a godinu poslije postala je jedna od najprofitabilnijih u zemlji
Pogledaj originalni članak

Mihu Zrnića Marinovića, vlasnika tvrtke “Odlagalište sirovina”, policija je neslužbeno doznajemo, prema nalogu USKOK-a uhitila u Zadru te je odatle prevezen u Zagreb u policijsku pritvornu jedinicu. Jedan od uglednijih biznismena sa zadarskog područja našao se pod istragom USKOK-a zbog više poslova koje je njegova tvrtka sklapala s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čiji je nekadašnji šef Vinko Mladineo zbog afere Fimi media još od 23. studenoga u Remetincu.

Zrnić Marinović, neslužbeno doznajemo, danas bi trebao biti ispitan u sjedištu USKOK-a u Gajevoj te poslije sproveden k sucu istrage koji će pak odlučivati o njegovu pritvaranju.

>>Dalmatinski kralj otpada na ispitivanju u Uskok-u

U tvrtki “Odlagalište sirovina” nismo uspjeli dobiti nikoga iz uprave. I prije dovršetka upita imaju li kakvu informaciju o uhićenju vlasnika, prekinuti smo uz napomenu kako nemaju nikakve informacije, a ne znaju ni kada će netko od vodećih ljudi tvrtke biti dostupan za razgovor.

Golem rast prihoda

Tvrtka Zrnića Marinovića, poznatog po nadimku “dalmatinski kralj otpada”, zabljesnula je u javnosti 2007. godine, a godinu dana poslije postala je jedna od najprofitabilnijih u zemlji. Svojedobno se isticalo da je “Odlagalište sirovina” jedno od rijetkih poduzeća koje je uspjelo zadržati većinu svojih radnika tijekom privatizacije, a poslije i znatno povećalo broj radnih mjesta. Zrnić Marinović pak prije dvije godine tijekom proglašavanja najbolje tvrtke u Dalmaciji isticao je velik trud zaposlenika, odnosno njihovu osposobljenost za najsloženije poslove, ali i veliko ulaganje u strojeve, odnosno dobivanje međunarodnih certifikata za poslovanje s otpadom.

No tvrtka “Odlagalište sirovina“ ipak je postala najpoznatija po sanaciji bazena lužine tvornice Glinice u Obrovcu vrijednoj 80 milijuna kuna, a navode se i vrijedni poslovi čišćenja u TLM-u i u TEF-a u Šibeniku, sanacija azbestnog otpada u Vranjicu.... Sve poslove Zrnić Marinović sklapao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz podatak o golemu rastu prihoda “Odlagališta sirovina” u posljednje tri godine često se postavljalo pitanje o povezanosti Zrnić Marinovića i pritvorena Mladinea.

Namještanje natječaja

Upravo zbog toga je udruga Eko Kvarner već i prozivala bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tvrdeći da namješta poslove uglednom zadarskom poduzetniku.

Pošto je Mladineo završio iza zatvorske brave zbog poslovanja s marketinškom agencijom Nevenke Jurak, zeleni su aktivisti iznijeli podatak kako znaju da na natječajima koje raspisuje Fond uvijek pobjeđuju iste tvrtke.

Zajedničko je svim sanacijama koje je financirao Fond, a izvodila tvrtka Zrnića Marinovića, tvrdili su, da se poslovi nikada ne dovršavaju na vrijeme, redovito nastaju nove komplikacije i neki dodatni troškovi koje, dakako, plaća Fond tako da radovi na kraju stoje znatno više nego što je to prije bilo predviđeno.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

Avatar Gentoo
Gentoo
20:59 20.01.2011.

Ha,ha,ha KRALJ OTPADA !? Ha,ha,ha super li naslova. Tke King of Garbage - lijepse zvuci, nekak europski, he,he,he.

Avatar Piruška
Piruška
18:00 22.01.2011.

A kaj je sa ostalim kraljevima i kraljicama otpada ? Samo ne dirajte mog Canjugu ! He he

VI
vidimškoj
21:12 20.01.2011.

nadam se da mu kaljmeti nije vjenčani kum.