SALIF MUSTAFA

Uhićen bivši zapovjednik zbog ratnih zločina na Kosovu, prebačen u Haag

Foto: Tomislav Krasnec/Večernji list
Uhićen bivši zapovjednik zbog ratnih zločina na Kosovu, prebačen u Haag
24.09.2020.
u 22:52
Mustafa, kaže optužnica, nije samo nadzirao nasilje već je osobno sudjelovao u premlaćivanjima, a za jednog je zatvorenika ustvrdio da je špijun zbog čega je ovaj ubijen.
Pogledaj originalni članak

Bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljih Mustafa uhićen je na Kosovu i prebačen u pritvor posebnog suda u Den Haagu zaduženog za suđenja za ratne zločine počinjene na Kosovu tijekom rata za neovisnost, objavio je u četvrtak sud.

"Ured posebnog tužitelja uhitio je danas na Kosovu Saljiha Mustafu, u skladu s uhidbenim nalogom, nalogom za transfer i potvrđenom optužnicom", kaže se u priopćenju.

Informacije o datumu prvog pojavljivanja Mustafe pred sucem bit će uskoro objavljene, dodaje se.

Mustafa je bio jedan od osnivača OVK i tamošnji šef obavještajne službe.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe koja je objavljena nakon njegova uhićenja tvrdi se da su kaznena djela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest osoba u travnju 1999., kao i ubojstvo jedne osobe u istom mjesecu te godine.

Potvrđenom optužnicom Mustafa "se tereti prema različitim oblicima kaznene odgovornosti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubojstvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi s tim sukobom", kaže optužnica.

Po njoj, on je vodio postrojbu koja je upravljala zatvorom i mjestom za ispitivanje gdje su zatvorenici premlaćivani, mučeni, podvrgavani elektrošokovima i po njima se uriniralo. Mustafa, kaže optužnica, nije samo nadzirao nasilje već je osobno sudjelovao u premlaćivanjima, a za jednog je zatvorenika ustvrdio da je špijun zbog čega je ovaj ubijen.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
22:59 24.09.2020.

Ode Mustafa...

DU
Deleted user
22:58 24.09.2020.

interesantno kako ne hvataju i izrucuju amerikance i britance nego samo ovu boraniju.

AB
abokatstir
23:03 24.09.2020.

Koliko srpskih zločinaca je uhićeno i kažnjeno za zločine na Kosovu, BiH, Hrvatskoj. prema broju pobijenih trebalo bi ih biti na stotine.