Zaštita prirode

Ugroženi hladnokrvnjaci na Staroj straži

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
Ugroženi hladnokrvnjaci na Staroj straži
17.04.2012.
u 15:25
Plan je da se objekt preuredi u biološku stanicu i mjesto za uzgoj najmanje jednog para međimurskog hladnokrvnog konja
Pogledaj originalni članak

 

Javna ustanova Međimurska priroda počinje s osmišljavanjem projekta za treći objekt koji planira preuzeti. Riječ je o lokaciji Stara straža u Regionalnom parku Mura – Drava, na području općine Domašinec. Tu je nekad bila drvena stražarnica podignuta još u vrijeme Zrinskih radi obrane od Turaka, a kasnije je čuvala jugoslavensko-mađarsku granicu. Nakon Drugog svjetskog rata napuštena je i prepuštena \"zubu vremena\".

Plan je da se objekt preuredi u biološku stanicu i mjesto za uzgoj najmanje jednog para međimurskog hladnokrvnog konja, ugrožene zavičajne međimurske pasmine.

Prije toga trebat će od države ishoditi prijenos vlasništva, očistiti godinama nagomilavan otpad i ruševine te statički sanirati postojeće građevine i staviti ih pod krov. Nakon toga pokušat će se iz fondova Europske unije namaknuti novac za uređenje.

– Jedna od nadzorničkih postaja unutar Regionalnog parka Mura – Drava bit će locirana upravo u Staroj straži, kako bi se lokalnom stanovništvu i posjetiteljima parka približila ideja zaštite prirode kroz svakodnevni neposredni kontakt sa zaštitarima i njihovim aktivnostima – kaže ravnatelj Siniša Golub.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.