Haix grupa

Udvostručuju proizvodnju zaštitne obuće "Made in Croatia" i zapošljavaju 200 radnika

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Udvostručuju proizvodnju zaštitne obuće "Made in Croatia" i zapošljavaju 200 radnika
20.09.2014.
u 08:12
Četiri godine nakon otvorenja tvornice u međimurskoj općini Maloj Subotici, u koju su uložili osam milijuna eura, investiraju još šest milijuna eura u proširenje
Pogledaj originalni članak

Jutarnja gimnastika, neograničene količine voća u tvrtki, izleti, plaćeno dopunsko zdravstveno osiguranje... Sve to imaju zaposlenici HAIX obuće d.o.o. u vlasništvu njemačke HAIX grupe. Četiri godine nakon otvorenja tvornice u međimurskoj općini Maloj Subotici, u koju su uložili osam milijuna eura, investiraju još šest milijuna eura u proširenje, pa će u 12.000 četvornih metara pogona, dvostruko više nego dosad, proizvodnju povećati s 3500 na čak 6600 pari zaštitne obuće dnevno. Otvaraju i 200 novih radnih mjesta!

- Ovdje se jednostavno dobro osjećam i još sam prije pet godina rekao da ću u Međimurju uložiti 20 milijuna eura. Od 2010. odavde plasiramo cipele "Made in Croatia" diljem svijeta, od Europe do Amerike i Azije - kaže Ewald Haimerl, predsjednik uprave HAIX-a. Počeli su sa stotinjak radnika, sad ih je 670, a plan je da 2017. godinu dočekaju s 800! Uspjeli su riješiti i problem nedostatka kvalificirane radne snage, pa su u suradnji s Gospodarskom školom Čakovec, koja je zbog zatvaranja obućarskih tvrtki koje se nisu mogle ili znale nositi s konkurencijom iz Kine odustala od programa školovanja obućara, ponovno potaknuli mlade da odaberu to zanimanje.

- Prve godine bilo je sedam upisanih, druge šest, a treće osam. To su učenici koji su imali dobre ocjene, ali su umjesto gimnazije i studija izabrali zanat i karijeru u našoj tvrtki - ističe Suzana Mlinarić, koja je predstavila projekt rada sa šegrtima, kojih je trenutno 23. Uspjeli su potaknuti i promjene u zastarjelom sustavu obrazovanja, pa obućari danas imaju tri dana tjedno praktične nastave. U HAIX-u su pohvalili i brzinu ishođenja građevinske dozvole za novi pogon. Dobili su je za deset dana.

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.