EU PARLAMENTU

Udruge civilnog društva uputile apel: Podržite Izvješće i iskažite solidarnost djevojčicama i ženama

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Prosvjed protiv Hoda na život
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Prosvjed protiv Hoda na život
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
24.06.2021.
u 13:33
Ovaj su apel podržale Platforma za reproduktivnu pravdu, zaklada Solidarna, udruge RODA, CESI, Zagreb Pride, Dugine obitelji i druge
Pogledaj originalni članak

Brojne udruge civilnog društva poslale su apel europarlamentarnim zastupnicima da podrže Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju parlamentarca Predraga Matića. Kako govore, institucije su dužne svojim građankama omogućiti pristup seksualnoj edukaciji, besplatnoj kontracepciji te menstrualnim potrepštinama te legalan pobačaj. 

- Dužne su prepoznati da je pandemija Covida-19 otežala pristup kontracepciji,  ravodobnom praćenju trudnoće  te dostupnost pobačaja, s čime se suočavaju i mnoge žene širom Europske Unije, a posebno u malim siromašnim zajednicama, kao i u zabačenim planinskim područjima i na otocima, govore. 

Ovaj su apel podržale Platforma za reproduktivnu pravdu, zaklada Solidarna, udruge RODA, CESI, Zagreb Pride, Dugine obitelji, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade, Ženska soba, fAKTIV, Udruga Hera, inicijativa Mladforma, Bonsai te prostor rodne i medijske kulture K-zona.


 
Kako govore, Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u svibnju ove godine prihvatio je i Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM Odbor) te predstavlja prvo izvješće Europskog parlamenta koje u posljednjih gotovo deset godina posebno adresira upravo seksualna i reproduktivna prava
 
- Prihvaćanjem ovog Izvještaja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima iskažite solidarnost s djevojčicama i ženama, s dječacima i muškarcima koje i koji imaju pravo na siguran život i sretnu zrelu dob - što uključuje djelotvornu i pristupačnu zaštitu reproduktivnog i seksualnog zdravlja. Recite DA našem zdravlju, recite NE svakom pokušaju ograničavanja reproduktivnih prava žena, kao i drugih ljudskih prava, govore u apelu. 

VIDEO Zašto u Hrvatskoj homoseksualci ne mogu biti darivatelji krvi?


 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

RE
reborn
14:36 24.06.2021.

Bebino tijelo - bebin izbor.

DU
Deleted user
14:01 24.06.2021.

Zanimljivo da moje tijelo moj izbor ne vrijedi u slučaju cjepljenja.

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
15:44 24.06.2021.

rezimirajmo. infiltracija neomarksista iz franfurtske skole u akademiju zapadnog svijeta te pojava nebuloza tipa ‘intersekcionalni feminizam’ su dovele do toga da zene u ringu prebijaju muskarci sa dojkama i da se zenama nudi pobacaj carte blanche, kao da su zene neka mentalno hendikepirana bica koja o spolnom zivotu ne znaju ama bas nista i jos ih se povrh toga u svakoj prici o pobacaju maltene indirektno naziva ‘zrtvama silovanja’ (sto nije nikakvo cudo, jer zadojenije feministice tako gledaju na svaki, cak i ako je consentual, spolni odnos). naravno, podrsku im daju i homoseksualci koji ne mogu zatrudnjeti, ali to je takodjer nuspojava neomarksistickog kancera koji se naziva ‘intersekcionalni feminizam’. ako zelis znati vise, na jubito potrazi ‘james lindsay’. nema na cemu.