Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL Udruga Franak: Ovo dokazuje da su svi ugovori o švicarcima ništetni

Udruga Franak: Ovo dokazuje da su svi ugovori o švicarcima ništetni

29. 08. 2018. u 08:16 25
"Poručujemo Hrvatskoj udruzi banaka, koja djeluje poput pravog kartelskog udruženja, da prestane braniti ono što je obraniti nemoguće"

Svi ugovori o švicarcima su apsolutno ništetni i to proizlazi iz dviju vrlo važnih revizija Vrhovnoga suda, priopćila je jutros Udruga Franak nakon što su ranije ovog tjedna objavili dokaze da i nakon konverzije CHF ugovori nisu konvalidirali u valjane ugovore.

Udruga Franak: 'Imamo presudne dokaze, svi ugovori o švicarcima apsolutno su ništetni'

Udruga navodi reviziju Vrhovnoga suda RH 907/02 prema kojoj nije moguće utvrditi djelomičnu ništetnost ugovora odnosno ništetnost ugovorne odredbe o cijeni jer, ako je cijena ništetna, onda je ništetan i ugovor. Ranijom revizijom 111/96, dodaju, utvrđeno je sljedeće: "Način isplate cijene čini bitni sastojak ugovora, pa budući da o tome nije postignuta suglasnost stranaka, smatra se da ugovor nije niti sklopljen. Pravne posljedice takvog utvrđenja iste su kao i kod ništetnosti ugovora. Radi se o bitnim sastojcima ugovora po prirodi pravnog posla, ali i zato što su im to svojstvo dale stranke".

"Ako to prevedemo na slučaj franak, nedvojbeno možemo utvrditi da je presudom suca Radovana Dobronića, koju je potvrdio Visoki trgovački sud, utvrđeno da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštene i stoga ništetne ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli CHF (što čini predmet ugovora) te o promjenjivoj kamatnoj stopi (što čini cijenu). Valja reći da dio cijene čini i valutna klauzula budući da se i kamata plaćala iskazana u CHF vrijednostima te u postotku od visine glavnice u CHF valuti u kunskoj protuvrijednosti. Budući da su to ugovori u kojima je ništetna cijena, ali još i predmet ugovora, a radi se o bitnim sastojcima ugovora o kreditu što je već utvrđeno i u prvoj presudi VTS-a od 13. lipnja 2014. – analogno revizijama koje spominjemo, svi CHF ugovori moraju biti utvrđeni ništetnima, što je potpuno u skladu s člancima 270., 322., 327. i 328. Zakona o obveznim odnosima", navodi udruga u priopćenju.

Raskol u Udruzi Franak Najistaknutiji članovi Aleksić i Smajo razišli se oko politike, trpi - članstvo

Slijedom svega navedenog tvrde da mogu velikom sigurnošću tvrditi – konvalidacija ništetnih ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi konverzijom CHF kredita nije nastupila, što je u skladu s revizijama Vrhovnoga suda RH 870/01, 899/06, 1743/11, 556/10 i 1970/11 te su svi CHF ugovori i ništetni, što je u skladu s revizijama 907/02 i 111/96 Vrhovnoga suda RH.

"Očekujemo da Vrhovni sud RH prigodom revizija na temelju pojedinih pravomoćnih presuda na temelju kolektivnog slučaja franak zauzme stajališta kakva je već zauzeo u svim spomenutim revizijama. Poručujemo Hrvatskoj udruzi banaka, koja djeluje poput pravog kartelskog udruženja, da prestane braniti ono što je obraniti nemoguće te da njene članice mirnim putem započnu obeštećenje dužnika po nepoštenim ništetnim CHF kreditima. CHF ugovori koje su članice HUB-a ugovarale sa svojim klijentima NE VRIJEDE, to je neizbježna stvarnost!", poručuje Franak.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna
pogledajte na vecernji.hr
  • 13:42 29. kolovoza 2018.

    Znaci ugovori bi se ponistili i svaka ugovorna strana bi drugoj vratila primljeno?

  • 09:30 29. kolovoza 2018.

    Banke cekaju da im netko drugi rijesi problem koje su same skuhale a sad nikako da nestane ta prica koju bacaju pod tepih... nagoditi se sa ljudima tako tako ih i dalje reketare sa naknadama kreditima i ostalim nametima

  • 08:31 29. kolovoza 2018.

    Udruga Franak: Ovo dokazuje da su svi ugovori o švicarcima pošteni i pravedni i da treba ugovore čak i na zabacenom kontejnerskom balkanu izpostovati i dugove plačati.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".