SMRT U SOFIJI

Ubijen bugarski novinar usko povezan s mafijom

Foto: Reuters
Ubijen bugarski novinar usko povezan s mafijom
05.01.2010.
u 22:37
U atentatu usred dana u jednoj od glavnih sofijskih ulica ubijen je radijski voditelj Bobi Cankov, koji se hvalio svojim poznavanjem kriminalnih krugova i najavljivao velika otkrića
Pogledaj originalni članak

Dvije godine nakon što je u uličnom atentatu ubijen Georgi Stojev, autor nekoliko knjiga o bugarskom organiziranom kriminalu, "povijest se ponovila" u utorak ujutro na Bulevaru Aleksandra Stambolijskog usred Sofije, pred restoranom brze prehrane iz lanca KFC pored katedrale Svete Nedelje.

U napadu su izrešetana trojica ljudi, od kojih je 30-godišnji novinar Boris "Bobi" Cankov ostao na mjestu mrtav, dok su druga dvojica, navodno njegovi tjelesni čuvari, otpremljeni u bolnicu s ozljedama opasnim po život. Napadači su pobjegli pješice kroz uličnu gužvu.

Cankov se ponosio ne samo poznavanjem bugarskih mafijaških krugova (i njihove povezanosti s političarima) nego i bliskim osobnim vezama s mafijašima, a i sam je nekoliko puta bio na sudu zbog raznih marketinših prijevara. Policija je nakon njegovog ubojstva uhitila braću "Marguine" Krasimira i Nikolaja Marinova i pretražila njihove urede i zgrad eu njihovom vlasništvu, a priveli su i Stefana Boneva zvanog "Sako" koji je u studenom uhićen jer je Cankova pokušao ubiti tako što ga je autom ganjao po ulicama Sofije. Navodno je "Sako" ljuto zamjerio Cankovu tvrdnje iznesene u tada objavljenoj knjizi da je jedan od najistaknutijih bugarskih gangstera, Metodi Metodijev ("Meto Ilienski"), lažirao svoju smrt u atentatu i ustvari se krije pod lažnim imenom.

Državni tužitelj za oblast Sofije, Nikolaj Kokinov, potvrdio je da je nedavno više puta razgovarao s Cankovim "iz profesionalnih razloga". Nedavno je s Cankovom razgovarao i Marko Milošević, sin bivšeg srpskog diktatora, koji je novinara upozorio da ne iznosi u javnost puteve krijumčarenja cigareta kroz Bugarsku. Je li Cankov ubijen zbog tih ili nekih drugih podataka koje se spremao iznijeti u javnost, ili je i sam bio umješan u preraspodjelu kokainskog tržišta između "Sakoa" i njegovog glavnog konkurenta Kirila Kirova "Japanca", još se ne zna, a policija nastavlja s istragom.

Nakon ubojstva Stojeva, prethodna bugarska socijalistička vlada izgubila je pristup fondovima EU od 500 milijuna eura zbog svojih propusta u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Nova konzervativna vlada premijera Bojka Borisova najavila je oštre mjere protiv kriminala, i već su se četvorica pripadnika bivše vlade našli pred sudom zbog korupcije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
22:54 05.01.2010.

Ono što me raduje je to daSrbija svojim ulaskom u EU nikad neće biti najsiromašnija i najkorumpiranija zemlja, pošto će sem Bugarske, društvo da čine Rumunija, Albanija, Crna Gora, BJR Makedonija, Kosovo i naravno, Hrvatska čije korupcionaške afere svaki dan niču kao pečurke posle kiše. Ne mož\' ih sve stić\' povatat\'...A tako ste mali...Šta bi bilo da vas je 50 miliona? Vaše afere bi činile polovinu svih afera u svetu, hahahahaha...

Avatar trunchbull
trunchbull
10:58 06.01.2010.

Sloboda govora i pisanja nije zaživjela u potpunosti. Kao u doba komunizma. Ali istraživačko novinarstvo je svugdje težak posao.

TO
tovar62
00:38 06.01.2010.

tako je Mesic zrtvovao Pukija a on starac i dalje drma