ukrao milijune

Nijemac Mario Erichson: ‘U zatvoru me svi krivo razumiju’

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Nijemac Mario Erichson: ‘U zatvoru me svi krivo razumiju’
08.02.2016.
u 18:30
Nijemac Mario Erichson bio je dio skupine koja je izvela veliku prijevaru u osječkoj poslovnici RBA, a veći dio plijena nije nikada nađen
Pogledaj originalni članak

Jednako mirno kao što se išetao iz poslovnice Raiffeisen banke u Osijeku u studenom 2007. godine s vrtoglavih 12 milijuna kuna skinutih s tuđeg računa, Mario Erichson (43) išetao se i iz lepoglavske kaznionice osam godina poslije. Naime, Nijemac koji je 2012. osuđen na šest i pol godina zatvora zbog prijevare uvjetno je otpušten iz zatvora nakon odsluženih četiri godine i osam mjeseci zatvora. 

Erichsonu je u odsluženje kazne uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Njega je krajem veljače 2011. uhitila austrijska policija na autocesti kod Salzburga.

Našli samo tri milijuna kuna

Taj vješti prevarant, višestruko osuđivan u rodnoj Njemačkoj, na izručenje Hrvatskoj čekao je u salzburškom zatvoru. U ćeliji mu je prvi susjed tada bio bivši premijer Ivo Sanader. Zanimljivo je da dvoje tadašnjih zatvorenika, a danas slobodnih građana, dijele i odvjetnika Čedu Prodanovića. 

Nakon što je „očistio“ račun tvrtke Porr Hrvatska, lažno se predstavivši kao Johannes Mayer, ovlaštena osoba te tvrtke, Erichsonu se nije moglo ući u trag četiri godine. Njegovo su lice uhvatile tek nadzorne kamere banke, ali to je bio jedan od rijetkih tragova koje su istražitelji imali. Njegova je uloga toga dana bila da obavi „prljav“ posao i pribavi novac za uigranu skupinu – Damira Ivanetića, Lea Đerđu i Damira Žalca. Đerd je tada pribavio podatke o tvrtki, Ivanetić izradio lažni žig i dokumente, a Erichson se ušetao u banku i zatražio isplatu. Sukladno prethodnom dogovoru, isplatu mu je odobrila bankarica Maria Kneif iako je znala da je riječ o prijevari. Transakciju je potvrdila njezina kolegica Đurđica Brkić ne provjeravajući vjerodostojnost naloga. Erichson je za obavljeni posao dobio 50.000 eura. Prijevaru je tvrtka Porr Hrvatska primijetila 12 sati kasnije kada su prevaranti novac već sakrili na sigurno. Od ukradenih 12 milijuna kuna pronađeno je tek tri milijuna kuna zakopanih u dvorištu Đerđine vikendice u Aljmašu. 

Nijemac, koji je naum uigrane skupine proveo u djelo, u zatvoru se očito nije baš najbolje snašao. Naime, u lipnju prošle godine tražio je sudsku zaštitu žaleći se na cimere i uvjete u zatvoru. 

– S obzirom na to da boravim u sobi površine 28 četvornih metara u kojoj je osam kreveta i ormarića, dva stola i deset stolaca, neosporno je da mi nije osiguran prostor propisan zakonskom odredbom – žalio se Erichson. Inzistirao je da do uvjetnog otpusta bude sam u sobi.

Ponudili mu manju sobu

Nekoliko mu je puta ponuđena manja soba koju bi dijelio s jednim ili dva zatvorenika, ali Erichson je to odlučno odbijao. Pozivao se na konflikte s ostalim zatvorenicima do kojih je dolazilo jer Erichson nije dobro znao hrvatski jezik te je često bio „krivo shvaćen“.

Smatrao je da bi sud trebao udovoljiti njegovoj želji jer je već odležao gotovo dvije trećine kazne na koju je osuđen te jer se u zatvoru ponašao uzorno. Njegovim zahtjevima na kraju nije udovoljeno, što zbog činjenice da je varaždinski Županijski sud procijenio da za to nema potrebe, što zbog toga jer je sud donio rješenje tri dana nakon što je Erichson ionako pušten iz zatvora na svoju njemačku adresu. 

>> Erichson osuđen na 6,5 godina jer je RBA oštetio za 12 milijuna kn 

>> Pljačkaš RBA: "Podigao sam novac, ali ne smatram se krivim"

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
19:54 08.02.2016.

ovaj je krao sigurno za SDP-..ahahahahah

DU
Deleted user
19:00 08.02.2016.

U odnosu na Sanadera mali je sitni lopov, kokosar.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
19:54 08.02.2016.

vidi bre i jakna mu se crveni.ahahhahah