ZANIMLJIVI DETALJI

U Zagreb dolazi novi slovenski veleposlanik

Foto: Youtube
U Zagreb dolazi novi slovenski veleposlanik
28.08.2019.
u 10:00
Dosadašnja slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez postala je savjetnica predsjednika Boruta Pahora za međunarodnu politiku.
Pogledaj originalni članak

Novi slovenski veleposlanik u Zagrebu karijerni je diplomat koji je karijeru počeo još u doba bivše Jugoslavije Vojislav Šuc.

Rođen je u Sarajevu 1954., diplomirao je 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, a onda se zaposlio se u Sekretarijatu za inozemne poslove, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova tadašnje SFRJ u Beogradu. U jugoslavenskoj je diplomaciji ostao do raspada federacije iako je pri kraju pokazivao simpatije prema demokratizaciji Slovenije i prema Odboru za zaštitu ljudskih prava, nevladine organizacije koju je osnovao Igor Bavčar u lipnju 1988., nedugo nakon uhićenju Janeza Janše i Ivana Borštnera.

Od 1982. do 1986. bio je zaposlen u kabinetu ministra u Beogradu, radio  za Raifa Dizdarevića i Lazara Mojsiva, od 1986. do 1990. bio je u Stalnoj misiji SFRJ-a u Ženevi, kamo se i vratio kao slovenski veleposlanik. Od 1991. Vojislav Šuc je obavljao razne poslove u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova, bio je državni podtajnik te generalni konzul u New Yorku. Naposljetku je vodio Stalnu misija Republike Slovenije pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, gdje se intenzivno bavio pitanjima spolne ravnopravnosti. Lani, dok je Šuc predsjedao Vijećem za ljudska prava UN-a, tog je tijela istupio SAD.  Vojislav Šuc je u braku s Dragicom Vidović i imaju dvoje djece.

Vojislav Šuc slabije je poznat u slovenskoj javnosti. Više se zna o njegovom ocu, Pavlu Šucu, jednom od malobrojnih slovenskih časnika s generalskim činom u tadašnjoj JNA. General potpukovnik Šuc ostat će upamćen p tome što je upravo on 1979. na sprovodu Edvarda Kardelja nosio urnu s njegovim pepelom. 

Dosadašnja slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez postala je savjetnica predsjednika Boruta Pahora za međunarodnu politiku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.