Ulaganje u turizam

U Zagorskim Selima niče novo eko-etno selo

Foto: Mladen Mandić
U Zagorskim Selima niče novo eko-etno selo
20.08.2012.
u 12:01
Dosad je za oko pola milijuna eura otkupljeno 65 hektara zemljišta s devet zagorskih hižica
Pogledaj originalni članak

Još prije 20 godina, Slavonka Marija Emberger  zajedno sa svojim partnerom iz Njemačke Franzom Richardom Mödlom u Zagorskim Selima otvorila je tvrtku pod nazivom “Muzejsko - ekološko selo”.

− Franz, koji je tada bio direktor Bavarske televizije zadužen za investicije, kasnije i počasni konzul u Albaniji, često e avionom letio preko Slovenije i Zagorja i jednostavno se zaljubio u pitoreskne brežuljke jer je na svakom od njih bila neka crkvica ili kapelica, a zadivile su ga i seoske kućice i netaknuta priroda. Tada je poželio da i on dio svog slobodnog vremena provede u takvom okružju. Slučajno je o toj svojoj nakani razgovarao s mojim bivšim šefom koji mu je preporučio mene i uz moju pomoć i posredništvo, pa smo krenuli u zajednički projekt − rekla je Marija.

 Zajednička tvrtka

Budući da tada stranci nisu mogli kupovati nekretnine u Hrvatskoj, na prijedlog tadašnjeg ministra iseljeništva Marijana Petrovića zajednički su osnovali tvrtku i počeli s otkupljivanjem zapuštenih starinskih zagorskih hižica i okolnog zemljišta te, parcelu po parcelu, počeli i okrupnjavati. Do danas su tako otkupili devet kućica, od čega su dvije već potpuno renovirali te oko 65 hektara zemlje na području Miljane, Poljane Sutlanske, Plavića te uz arheološki nalaz Špičak iznad Harine Zlake, na brijegu iznad slovenskih Termi Olimia. − Naša ideja bila je da na Špičaku, koji posjećuje i mnogo gostiju iz Slovenije jer je riječ o prekrasnom vidikovcu idealnom za planinarenje, napravimo mali restoran seoskog turizma, a stare kućice pretvorimo u eko-etno selo koje bi posjećivali turisti i u kojem bi se moglo i prespavati. Na otkupljenom zemljištu zasadili smo i 300 grmova drijenka i 80-ak grmova lješnjaka. No, nažalost, Franz u posljednjih nekoliko godina ima zdravstvenih problema, pa nam je cijeli projekt malo zastao − rekla je Marija.

Živeći i radeći kao financijska djelatnica u jednoj zdravstvenoj klinici u Münchenu, Marija je prije četiri godine otišla u mirovinu pa sada sve više vremena provodi u Zagorju, no i Franz je sve ove godine dolazio bar četiri, pet puta godišnje

 − Budući da smo već u godinama, Franz ima 71, a ja 65 godina, preko agencije sada tražimo nekoga tko bi posredstvom partnerstva ili pak sam uz naše uvjete i dalje ulagao u renoviranje zapuštenih kućica te kultivirao zemljišta kako bi se otvorilo i nekoliko radnih mjesta. Tu bi se moglo zaposliti domicilno stanovništvo koje je, nažalost, zbog sve teže gospodarske situacije prisiljeno odlaziti s ovih zagorskih brega. Sada nam je glavna zadaća naći nekog takvog partnera ili kupca − rekla je Marija te dodala da oni ovdje u Zagorje nisu došli zbog zarade nego isključivo zbog ljepota i uživanja u ovoj netaknutoj prirodi.

 Nikad nismo požalili

− Samo za otkupe kućica i zemljišta dosad smo uložili oko pola milijuna eura i to vlastitog novca. Franz je zbog ovog projekta prodao čak i veliku obiteljsku kuću u Njemačkoj, no ni u jednom trenutku nismo požalili. Ovdje u Zagorju, iako smo samo u prijateljskoj vezi, oboje smo proveli prelijepe trenutke i upoznali puno divnih ljudi koji su nam uvijek voljni pomoći. Posebno bi se zahvalila obiteljima Štvanek i Mačefat − rekla je na kraju Marija.     

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.