SSSH Vedran Uranija vjeruje da u gradskim trgovinama neće biti otkaza

'U Zadru nema viška radnika'

13.01.2009.
u 15:41
Pogledaj originalni članak

ZADAR – U Zadru nema masovnih otkaza radnicima. Nakon što se počela provoditi zabrana rada nedjeljom, a i nakon najave velike krize, u javnosti su se pojavile informacije da će uslijediti masovno otkazivanje radnicima u Hrvatskoj. No, u Zadru, kako nam je rekao Vedran Uranija, pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, to zasad nije slučaj, a u tome se sindikatu nadaju i da neće biti.

– Pojavile su se informacije u posljednje vrijeme i o masovnim otkazima i u Zadru, no nije riječ o tome, nego u više slučajeva nije bilo produljivanja ugovora o radu. Žao nam je i što produljenja ugovora nije bilo, ali nadamo se da ćemo i u tim situacijma naći rješenje i da će ljudi biti vraćeni na posao – rekao nam je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH.

Podsjetimo, prije tjedan dana tridesetak radnika Tvornice kruha Zadar nije dobilo produljenje ugovora o radu, što je iz te zadarske tvrtke obrazloženo neradnom nedjeljom i manjom proizvodnjom kruha. To je dosad bio jedini slučaj u kojem se govorilo o masovnom otpuštanju radnika, no iz sindikata tvrde kako je tu ipak riječ o neproduljivanju ugovora, a ne o otkazima.

Doznajemo da sindikat upravo pregovara s upravom o povratku i tih bivših radnika Tvornice kruha na posao.

– Ukoliko pak bude pokušaja otkaza na razini zadarskih tvrtki, mi ćemo učiniti sve da ih spriječimo, kao što smo se, uostalom, i dosad borili protiv nezakonitih otkaza. Mi smo već poduzeli niz akcija za sprječavanje otkaza, a u kontekstu primjene Zakona o trgovini. Tražili smo pojačani inspekcijski nadzor, da se isplate radnici koji su i dosad radili nedjeljom i blagdanom, edukaciju i prekvalifikaciju radnika u slučaju potrebe u trgovini, te naznačili poslodavcima da u Zadru nedostaje radnika, a nikako nema viška – rekao nam je Vedran Uranija.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr