NEGIRA SE politički karakter

U Vukovaru sjednica SNV-a i ZVO-a: Pupovac će komentirati odlazak u Banja Luku

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Uoči Dana srpskog jedinstva Milorad Pupovac je održao izvanrednu konferenciju za medije
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Milorad Pupovac
13.01.2022.
u 09:36
Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je Pupovac na proslavi sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao predstavnik parlamentarne većine
Pogledaj originalni članak

U povodu godišnjice Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske, zajedničku sjednicu održat će Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar u Vukovaru, gdje se očekuje i izjava Milorada Pupovca o nazočnosti na proslavi nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.

Kako je jutros najavljeno iz SNV-a, povodom godišnjice Mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, 15.1.1996. – 15.1.1998., kao i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15.1.1992.., Srpsko narodno vijeće (SNV) i Zajedničko vijeće općina Vukovar (ZVO) organiziraju svečanu sjednicu u Vukovaru, danas, četvrtak 13. siječnja / januara 2022., Srpski dom, Europske unije 5, s početkom u 11 sati.

Na skupu će sudjelovati između ostalih; Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i saborski zastupnik, Dejan Drakulić, predsjednik ZVO-a, Dejan Jović, predsjednik Savjeta SNV-a i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, Vojislav Stanimirović, član Savjeta SNV-a, Dragana Jeckov, zamjenica predsjednika SNV-a i saborska zastupnica, kao i predstavnici/e Savjeta SNV-a i ZVO-a te ostalih srpskih institucija u Hrvatskoj.

Nakon zajedničke svečane sjednice SNV-a i ZVO-a, u 12.00 sati, u prostorijama Doma uslijedit će izjave za medije, najavio je SNV.

Inače, vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država. 

Proslava je uključila i mimohod pripadnika temeljne i posebne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Svečanosti su nazočili kineski i ruski diplomati i dužnosnici iz Srbije. Milorad Pupovac, hrvatski saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice RS-a u subotu, 8. siječnja 2022.. 

Nakon reakcija u javnosti, Srpsko narodno vijeće izjavilo je da odlazak Pupovca na proslavu tzv. Dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, već razloge vezane za izbjeglice i humanitarnu pomoć Baniji.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je Pupovac na proslavi sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao predstavnik parlamentarne većine.

U ponedjeljak je Europska unija snažno osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije, a Sjedinjene Američke Države u utorak su pozvale vlasti BiH da istraže izvješća o veličanju ratnih zločina tijekom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici.

VIDEO Pupovac o prosvjedima protiv Covid potvrda: Ovo je katastrofa kojoj Milanović obilato doprinosi

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
10:31 13.01.2022.

Srpsko narodno vijeće i Milorad Pupovac lažu jer svaka posjeta nedopuštenim manifestacijama a u ovom slučaju manifestaciji koja veluća velikosrpstvo i ratne zločince te negira zločine počinjene u ime srpstva i njihove politike koju danas provode samo govore o podršci istoj Srba u BiH i Hrvatskoj.Pupovac se je mogao na druge načine zahvaliti na pomoći potresom pogođenim područjima a ne da svoj politički svjetonazor licemjerno skriva iza tragedije.Čudi me samo nošalantno prelaženje preko Pupovčeve podrške velikosrpskoj politici premjera Plenkovića.Mislim da je ovdje sve jasno vlast pod svaku cijenu bez obzira na Pupovčevoj podršci Srpskom nacionalizmu.

FN
Fr@njo
10:58 13.01.2022.

kad su tu vec u Vukovaru, da li ce poloziti vijenac svom osnivacu i ratnom zlocincu Goranu Hadzicu.

AL
alzamalo
14:49 13.01.2022.

Banja Luka je trebala biti glavni grad.. Zasto nebi isao tamo.. kao kad bi kazali isao u Zagreb.. u tom kontekstu nista sporno