Edukacija

U Vukovaru pokrenut program "glazbenog vrtića" koji pohađaju djeca predškolske dobi

Foto: Branimir Bradarić
Glazbeni vrtić u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Glazbeni vrtić u Vukovaru
19.10.2021.
u 13:51
O interesu djece i roditelja govori i to da već imaju prijavljeno više od 70-ero djece, podijeljenih u osam skupina, kao i taj broj dodatno raste.
Pogledaj originalni članak

Djeca vole glazbu, a mnoga istraživanja su pokazala i kako je glazba dobra za njihov razvoj i da je vrlo važna za razvoj svakoga djeteta. Glazba pozitivno utječe na djetetove fizičke i umne sposobnosti te omogućuje razvoj estetskog odnosa prema glazbi i umjetnosti općenito kao i da kod osoba koje se aktivno bave glazbom se poboljšavaju glazbene sposobnosti i općenito razvija pojedinac. Upravo stoga je Glazbeni odjel, koji djeluje pri OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru, pokrenuo program „glazbenoga vrtića“, odnosno radionica za djecu predškolske dobi u vukovarskim vrtićima.

- Glazbena iskustva započinju u najranijoj dobi i to pasivnom glazbenom aktivnošću – slušanjem. Ako je dijete aktivno uključeno u glazbene aktivnosti ono će unaprijediti komunikacijske vještine, vizualnu i auditivnu percepciju, slušnu diskriminaciju, kognitivne procese kao što su pamćenje, mišljenje, opažanje, djelovanje. Pjevanje pomaže i za vježbanje govora, kaže magistra glazbene pedagogije Ana Bučko, koja predaje klavir i zbor, i koja će s djecom i provoditi radionice u vrtićima.

O interesu djece i roditelja govori i to da već imaju prijavljeno više od 70-ero djece, podijeljenih u osam skupina, kao i taj broj dodatno raste. Govoreći o projektu kaže kako se slični programi provode već u više gradova Hrvatske te da je ovo način da se djeca u predškolskoj dobi potiču na bavljenje glazbom.

Foto: Branimir Bradarić

- Na našim radionicama neće biti nikakve teorijske nastave nego će djeca učiti o glazbi kroz igru, zabavu i pokret. S vremenom će naučiti i kakvi sve instrumenti postoje, a u planu nam je, ako to bude izvodljivo, da ih dovedemo i u Glazbenu školu kako bi vidjeli kako učenici škole sviraju neke od instrumenata, kazala je Bučko.

Cilj je da dio tih mališana kroz ove radionice zavoli glazbu i u budućnosti se odluči za bavljenje nekim vidom glazbene umjetnosti. Uz to nikada se ne zna je li u nekome od tih mališana skriven i neki glazbeni genij, a ovo je način da se on otkrije i usmjeri na vrijeme.

S tim se slaže i Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, koja kaže kako Glazbena škola ima upisano ukupno 238 učenika od kojih je 35 učenica koje pohađaju nastavu suvremenog plesa. Ostali učenici raspoređeni su u razne glazbene odjele. O interesu za Glazbenu školu govori i podatak da ove godine u prvi razred imaju upisano 55 učenika.

- Naša Glazbena škola je proteklih godina postala prepoznatljiva u Vukovaru tako da imamo učenike ne samo iz Vukovara nego i okolnih naselja i gradova. Iz godine u godinu uvodimo novine tako da imamo i suradnju s Veleučilištem Vukovar. O radu naše škole govori i to da su dva naša učenika dobitnici dva Oscara znanja koje dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje za izuzetna dostignuća u školskoj 2020/2021 godini. Očekujemo kako će i od djece koja pohađaju radionice u vrtićima dio njih se u budućnosti svakako upisati i u neki odjel naše Glazbene škole, rekla je Miletić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.