'Crkva u budućnosti, kada prođe ovu katarzu, bit će čišća i živjet će s više povjerenja'

'Crkva u budućnosti, kada prođe ovu katarzu, bit će čišća i živjet će s više povjerenja'

07. 09. 2018. u 12:33 47
Dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, po riječima Darka Pavičića, od 2012. godine redovito komentira nedjeljna evanđelja.

Darko Pavičić, novinar i kolumnist Večernjeg lista u današnjoj emisiji Večernjeg TV-a komentirao je nedavne istupe dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića koji je prošle nedjelje, nakon što je pročitao evanđelje o licemjerju, otvoreno progovorio o klerikalizmu i zlu pedofilije u Crkvi. 

Mons. Mate Uzinić: Neki biskupi i svećenici smatraju se važnijim od ostalih vjernika

– Mogli bismo reći da smo i mi, kad kažem mi, onda osobito mislim na nas koji u Katoličkoj Crkvi imamo vodeću ulogu, postali svojevrsni sinonim za licemjerje. Kako drukčije nazvati skandale koji posljednjih godina potresaju Katoličku Crkvu, a kojima se u medijima osobito bavimo posljednjih dana – zapitao se tada biskup.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, po riječima Darka Pavičića, od 2012. godine redovito komentira nedjeljna evanđelja. Stoga je sa zadnjim evanđeljem i propovijedi o licemjerju povukao cijelu priču o pedofilskim skandalima u Crkvi.

"Prikrivanje je dovelo do bujanja takvog zla", komentirao je Pavičić te pohvalio istupe dubrovačkog biskupa zbog samokritičnosti, za koju smatra da je jako dobra.

BISKUP UZINIĆ Licemjerje sprečava Katoličku Crkvu u konačnom obračunu s pedofilijom

A što se događa s tim svećenicima?

"U posljednjih nekoliko godina sve je postroženo. Važna je prijava, nakon prijave određeni svećenik je automatski suspendiran, zatim se provodi postupak i on mora priznat krivnju. Neki bi rekli da su kazne preblage, ali za njih su to velike sankcije... Ako je potjeran iz samostana, a njemu je to jedini dom, gdje će živjeti? To je egzistencijalni udar na njega", objašnjava Pavičić.

Je li Crkva u moralnoj krizi?

"U ovome dijelu sigurno je da je u moralnoj krizi. Svaka kriza, pa tako i ova, pronaći će način kako se tome suprotstaviti i iz toga će izaći bolja i čišća. Možda neće biti brojnija kao prije, možda neće vladati i upravljati kao što je to bilo prije, možda će to biti neki novi modeli u budućnosti. Ta Crkva u budućnosti, kada prođe ovu katarzu, bit će čišća, ljudska i živjet će s više povjerenja. Ovo je zapravo prilika da Crkva prođe kroz tu vatru i da sve ono što ne valja spali", zaključuje Darko Pavičić.

>> Pogledajte video cijele emisije - Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

 

OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika
pogledajte na vecernji.hr
  • 16:44 7. rujna 2018.

    Crkva će preživjeti sve, htjeli mi to ili ne. Crkva - to je prvenstveno Isus Krist i zato je neuništiva. Kad god ima mučenika u Crkvi i napada, to joj dođe kao gnojivo, ona još jače buja i raste.

  • 14:03 7. rujna 2018.

    Crkva nema budućnost! Danas je ljudima dostupna informacija na dva klika mišom i više nije potrebno da im netko drugi kreira mišljenje. Svakim danom je sve manje vjernika jer ljudi počinju midliti vlastitom glavom. Kada pogledamo gdje još crkva ima ...

  • 15:29 7. rujna 2018.

    Treba odstraniti taj homoseksualni lobi iz Crkve.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".