Žila kucavica obrta

U Tkalčićevu po suvenir pa na ukusan ručak

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Grad Zagreb
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Grad Zagreb
16.11.2018.
u 12:04
U Tkalčićevoj je i spomenik zagrebačkoj novinarki i spisateljici Mariji Jurić Zagorki i sunčani sat koji pokazuje pravo sunčano vrijeme
Pogledaj originalni članak

Prije nekoliko stotina godina Tkalčićevom ulicom tekao je potok Medvešćak. Udaljena samo nekoliko koraka od tržnice Dolac, bila je to žila kucavica tadašnjih obrta, mjesto gdje se odvijao sav novčani posao. S lijeve strane potoka stajali su kožari i keramičari, koji su prodavali torbe, kožu, zdjele i šalice. S druge strane ceste prodavala se odjeća, obuća i nakit. Živopisna je to ulica, u kojoj je uvijek vrvio domaći puk, kupovao nešto, prodavao, trampio. Krajem 19. stoljeća u Tkalčićevoj ulici razvile su se manufakture sukna, sapuna, papira, likera i kože.

I danas Tkalča, kako je Zagrepčani vole zvati, održava taj duh kupovine i obrta, pa se dugačkom ulicom na svakom koraku nalaze dućani, butici, restorani i kafići. Osim što je poznata kao ulica zabave, jer se u njoj nalaze koktel-barovi, fini restorani i pivnice, u Tkalči se može kupiti baš sve, od skupocjenih cipela i sportskih tenisica do haljina poznatih brendova ili pak donjeg rublja. U Tkalči se također nalazi nekoliko suvenirnica u kojima se mogu naći licitarska srca, razglednice, majice i druge sitnice koje podsjećaju na Zagreb. Obožavatelji filmova i knjiga fantastike u ovoj će ulici pronaći i malu trgovinu u kojoj se prodaju rekviziti i suveniri na temu Gospodara prstenova ili Harryja Pottera.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Grad Zagreb

Tkalča je popularno okupljalište svih generacija, ulica života, jer terase njezinih kafića u svakom su trenutku pune domaćih ljudi i turista. Upravo zato Tkalčićeva je hotspot za turiste, bilo da u nju dolaze u želji za dobrim šopingom ili pak u potrazi za dobrim ručkom. I jedno i drugo tu će pronaći bez ikakvih poteškoća.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.