DRAMATIČNO SPAŠAVANJE Pod policijskim rotirkama na kiruški stol

U tačkama i gepeku po život

Foto: import
U tačkama i gepeku po život
11.08.2006.
u 17:54
Pogledaj originalni članak

Da će Danijel Dozet pod policijskom pratnjom putovati Zagrebom, taj 46-godišnji Osječanin nije mogao ni sanjao. No, da nije bilo tako, pitanje je bi li danas bio živ. Jer, ono što u srijedu predvečer prethodilo njegovoj vožnji pod rotirkama kroz grad, zaista je bila prava drama.

Prvo priskočila djeca
Sve je počelo još na otoku Ugljanu, gdje je ljetovao sa suprugom Mirelom i njihovo dvoje djece. Dozet ima povišen krvni tlak, a u srijedu se požalio da mu je slabo. Kuća u kojoj su bili udaljena je više od kilometra od parkinga i do nje vodi stazica uz more pa su ga do auta, priča nam Mirela Dozet, odvezla djeca susjeda i prijatelja u tačkama. Tu su ga ubacili u prtljažnik automobila za čiji je volan sjeo susjed Božo.
Prevezen je najbližem liječniku, u Kukljicu, a zatim je put Zadra prebačen gliserom. Dijagnoza je bila puknoće aorte i trebalo ga je operirati.
Iako je u prvi tren bilo rečeno da će u Zagreb biti otpremljen helikopterom, liječnik je procijenio da to, zbog njegova visokog tlaka, ne bi bilo dobro:
- Vožnja helikopterom mogla je uzrokovati potpuno prsnuća aorte pa je odlučeno da ga vozi hitna - kaže Mirela. U ambulantna kola ona je sjela u donjem dijelu kupaćega kostima s japankama na nogama. Djeca su ostala na Ugljanu.
Na autocesti je bilo podosta prometa, a vozači, kakvi neki već i jesu, nisu propuštali hitnu. Mirela nije znala što će pa je nazvala kći da joj prolista imenik na suprugovu mobitelu:
- Jedan od zadnjih poziva na muževu telefonu bio je onaj upućen našem prijatelju iz Zagreba, Predragu Vukičeviću. Nazvala sam ga, rekla što je bilo i zamolila za pomoć. Tako se Predrag odmah uputio u KB Rebro. Odande je, zajedno s medicinskom sestrom, nazvao policiju:

Bojim se, umrijet će
- Koliko se vozi od tunela Sveti Rok pa do Zagreba? Imamo pacijenta kojemu je puknula aorta iznad srca, bojimo se da će umrijeti - dio je razgovora koji je zaprimio šef smjene u 4. policijskoj postaji, Krešimir Hegel. Čuli su se ubrzo još jednom, da Predrag policajcu dade broj mobitela vozača hitne.
Hegel je nazvao voditelja OKC-a, Darka Zirduma. Dogovorili su da će hitnu na izlazu s auto-ceste kod Lučkog čekati policajci iz 2. postaje prometne policije. Uz policijsku pratnju  prolaz kroz raskopani grad bio je jednostavan, a kad je Hitna stigla na Rebro liječnici su bili pripravni za operaciju.


Prijatelji vole kelj, a Danijel i Škoru

- Je li gospodin pušač, bilo je jedno od prvih pitanja kardiologa na Rebru. Kad sam čuo da liječnik pita, odmah sam se ostavio cigareta iako pušim već 25 godina - kaže Predrag. No, čaše bevande ili jedne pive nije se odrekao pa sada jedva čeka da njegov prijatelj ozdravi i da se počaste: “Nas dvojica obožavamo kelj i jedan drugoga zovemo na taj objed.” Danijel Dozet je redatelj u firmi za video-produkciju, Ypsiolon, a potpisuje režiju za nekoliko Škorinih.


Liječnici: Danijel iščupan iz mrtvih

- Predložio sam, bude li potrebno, da ih u centru grada dočeka još dvoje ljudi iz policje i najbrže provede do bolnice - kaže nam Krešimir Hegel. Zahvaljujući pribranosti, policajcu Krešimiru, prijatelju Predragu i liječnicima, o sretnom dolasku na Rebro Mirela Dozet kaže: - Muž je tada bio pri svijesti i začudio se što doktori već sve znaju. Operiran je i sad je na Odjelu intenzivne njega kariokirurgije. Liječnici su rekli da je iščupan iz mrtvih.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr