POSJET HRM

U Split stižu tri NATO-ova broda, predviđeno zajedničko uvježbavanje

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
U Split stižu tri NATO-ova broda, predviđeno zajedničko uvježbavanje
13.05.2019.
u 17:38
U ranim jutarnjim satima u utorak bi u Splitu trebali uploviti nizozemska i kanadska fregata te zapovjedni brod SNMG2
Pogledaj originalni članak

Tri NATO-ova broda uplovit će u utorak u splitski akvatorij i do 18. svibnja boraviti u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici, najavilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane.

 

MORH je priopćio kako je riječ o skupini brodova SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), a cilj njihova posjeta jest jačanje interoperabilnosti između Hrvatske ratne mornarice i NATO-a.

Zapovjedni brod SNMG2, nizozemska fregata HNLMS EVERTSEN, uz kanadsku fregatu HMCS TORONTO, u utorak će u ranim jutarnjim satima uploviti u splitsku luku Lora.

Treći brod iz te skupine, razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37), bit će na vezu u splitskoj gradskoj luci.

 

"U sklopu posjeta Hrvatskoj, izaslanstvo skupine SNMG2 boravit će u radnom posjetu zapovjedništvu HRM-a i Poglavarstvu Grada Splita, a predviđeno je i zajedničko uvježbavanje (PASSEX) te prezentacija opreme i demonstracija kraljevskih marinaca Ujedinjenog kraljevstva", stoji u priopćenju.

Stalne skupine NATO brodova (SNMG i SNMCMG) integrirane su višenacionalne pomorske snage, u čijem se sastavu nalaze brodovi zemalja članica Saveza.

Skupine pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija, vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Skupinu SNMG2 čini devet brodova stalno angažiranih u području Sredozemlja. Zapovjednik skupine je komodor Boudewijn Boots.

Podsjetimo, početkom prošlog tjedna u Split je trebao stići i američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln no preusmjeren je prema Perzijskom zaljevu zbog zahladnjenja odnosa na relaciji Washington – Teheran.

Iskrcavanje putnika s broda Aurelia

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
08:53 14.05.2019.

Nizozemci i Kanađani...od njih nema pomoči. Gradimo svoje brodove i naoružanje.

Avatar scubacro
scubacro
22:29 13.05.2019.

...dovezli su nam humanitarnu pomoc, jer neznamo nista svoje napravit i uzgojit...

CR
CroZrakomlatNo1
18:13 13.05.2019.

Sad nam ne triba vise eskadrila!