Obrazovanje roditelja

U sklopu kampanje "Budi mRAK roditelj" predstavljen newsletter o HPV-u

Foto: Shutterstock
HPV
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Cijepljenje protiv koronavirusa - ilustracija
Foto: Rafael Ben-Ari/Newscom/PIXSELL
Parents tutoring children at home
15.10.2020.
u 13:30
Newsletter su osmislili studenti medicine Udruge CroMSIC, uz podršku HZJZ-a, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskog ureda za zdravstvo Zagreba i Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu pri HLZ-u.
Pogledaj originalni članak

Newsletter je namijenjen primarno roditeljima koji će u par klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te mogućnosti prevencije i cijepljenja svoje djece.

"U suradnji sa zdravstvenim institucijama, liječnicima školske medicine i epidemiolozima radimo na digitalnom i zdravstvenom prosvjećivanju koje može spasiti mnoge živote", kaže Marko Gangur iz Udruge CroMSIC.

Newsletter su osmislili studenti medicine Udruge CroMSIC, uz podršku HZJZ-a, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskog ureda za zdravstvo Zagreba i Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu pri HLZ-u.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je digitalni newsletter na svojoj web stranici i preporuča školama diljem Hrvatske da obavijeste roditelje o njemu. Naime, svaka škola je dužna obavijestiti roditelje i educirati ih putem liječnice školske medicine o besplatnom cijepljenju protiv HPV-a za sve učenike osmih razreda.

U trenutačnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom Covida-19, gdje zbog poštivanja epidemioloških mjera nije preporučljivo održavati sastanke u zatvorenom prostoru s većim brojem ljudi, digitalni newsletter je idealan odgovor i rješenje za ovo izazovno razdoblje.

Rezultati švedskog istraživanja nedavno objavljeni u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine, u sklopu kojeg je promatrano više do milijuna i pol žena između 10 i 30 godina života, pokazali su da Šveđanke cijepljene protiv HPV-a dvostruko rjeđe obolijevaju od raka vrata maternice.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.