Advent u Zadru

U sklopu "Adventa u Zadru" treće natjecanje u pripremi bakalara

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
U sklopu "Adventa u Zadru" treće natjecanje u pripremi bakalara
24.12.2009.
u 11:17
Deset se kuhara iz zadarskih konoba i restorana natjecalo u pripremanju predjela i glavnog jela od bakalara, a sve delicije kao i pića mogli su kušati svi Zadrani koji su se jutros našli na Kalelargi.
Pogledaj originalni članak

ZADAR - U sklopu manifestacije "Advent u Zadru" na zadarskoj Kalelargi priređeno je mnoštvo događaja koji su izmamili mnoge građane na Poluotok. Ispred "Callegra" je organizirano 3. natjecanje u priremi bakalara "Bakalar na Badnji" u kojem se natjecalo deset zadarskih konoba i restorana.

Ocjenjivački sud sastavljen od pet članova i poznavatelja kulinarske baštine Zadra ocjenjivao je predjela i glavna jela od bakalara pripremljena po receptima iz njihovih konoba i restorana, a sve delicije kao i vina vinarije Bibich te sokove i kultni Maraschino zadarske Maraske mogli su kušati i mnogobrojni Zadrani koji su se jutros našli na Kalelargi.

Manifestaciju je svečano otvorio zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je kazao da bakalar nije samo obično jelo nego način dalmatinskog življenja.
Osim natjecanja u pripremi bakalara na Forumu se održala i predstava "Žive jasle", na Forum je stigao i Djed Mraz, a u "Callegru" je nastupila klapa Ardura.
U Domu za odrasle osobe "sv. Frane" održala se i humanitarna akcija "100 božićnih ručkova".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UK
Ugo Kajvez
11:39 24.12.2009.

Jel mi može netko odgovriti od kad je \"bakalar\" dio hrvatske kulture?

DU
Deleted user
00:51 25.12.2009.

Bakalar za južnjački Božić Kad je Mlečanin Querini 1432. pred norveškom obalom doživio brodolom, vratio se o Božiću u Mletke s tovarom soljenog bakalara. Iz Veneciju u Dalmaciju, znaci vec više od 500 god.