Kolumna

U Sjevernoj Koreji više neće biti riže, a možda ni trave. Može li glad srušiti režim?

Foto: Reuters/PIXSELL
U Sjevernoj Koreji više neće biti riže, a možda ni trave. Može li glad srušiti režim?
07.07.2015.
u 12:00
Djevojka koja je uspjela pobjeći iz Sjeverne Koreje u svome životu nije vidjela voće, povrće, meso, ribu, slatkiše. Susret s narančom za nju je bio pravi kulturni šok
Pogledaj originalni članak

Dok putnici u novoj zračnoj luci u Pyongyangu mogu uživati u fontani s rastopljenom čokoladom, luksuznim trgovinama i vrhunskim arhitektonskim rješenjima, velika većina onih koji žive izvan glavnog grada upire pogled u nebo koje će, izgleda, prema njima ove godine biti osobito nemilosrdno. Kiše nema niotkud, a ako je u dogledno vrijeme ne bude, neće biti ni riže. Ne bude li riže, više od 90 posto stanovništva te zemlje neće imati što jesti.

Točnije, neće imati što skuhati zajedno s travom koja im služi da malo vitaminiziraju svoje obroke. Iz Pyongyanga je stigla preporuka da je trava dobra i hranjiva za životinje, pa je mogu jesti i ljudi. No kada nestane riže, mogla bi se dogoditi još veća glad od one iz devedesetih prošlog stoljeća koja je službeno odnijela više od pola milijuna života, a neslužbeno oko tri milijuna. Istodobno, tadašnji vođa Ki Jong-il je 1997. godine, na vrhuncu gladi u toj zemlji, redovito slao zrakoplov koji je obilazio europske i svjetske prijestolnice i tovario najfinije delicije za dragoga vođu.

Kulturni šok

Neki koji su uspjeli pobjeći iz te zemlje bili su apsolutno u šoku kada su vidjeli koliko vrsta hrane postoji. Jedna je djevojka, primjerice, rekla da nikada u svome životu nije vidjela voće, povrće, meso, ribu, slatkiše... Ništa osim riže i trave! Kad je probala naranču, bio je to za nju svojevrsni kulturni šok. Svjedočanstva govore i o izgladnjeloj djeci koja više gotovo i ne nalikuju na ljude – imaju golema, rahitična tijela, ruke i noge poput štapića, a lice im je prekriveno dugačkim, gustim dlakama. Kosa im je izgubila prirodnu crnu boju i postala sivkasta. Čak 40 posto djece u toj zemlji boluje od izuzetno teškog oblika neuhranjenosti koja je tolika da gotovo sigurno nikada neće odrasti u zdrave ljude.

Međunarodna zajednica i raznorazne agencije koje se bave humanitarnom pomoći itekako su svjesne nove tragedije koja će potkraj godine zahvatiti tu zemlju. I svi su spremni poslati pomoć, no ostaje otvoreno pitanje u kojoj bi mjeri pomoć izvana mogla pomoći tim nesretnicima koji zapravo i ne znaju da postoji neki izvanjski svijet.

Glad služi kao oružje za održavanje režima

Zapad na Sjevernoj Koreji uporno lomi zube i moždane vijuge, no još se nitko nije uspio dovinuti receptu koji bi pomogao u demontaži režima koji je temeljito isprao mozgove tri do četiri generacije stanovništva. Taj režim zapravo i gradi velik dio svoje moći na gladi koju je potkraj pedesetih prošlog stoljeća Mao Ce-tung kreirao u Kini. To je neprirodna glad koja služi kao oružje za održavanje režima. Tada su u Kini stanovništvo masovno tjerali u radne logore i prisiljavali ga na iscrpljujuću rad. Kada bi malaksali, nisu im davali hranu, što je dovodilo do vrlo brze i sigurne smrti. U osnovi, cijela Sjeverna Koreja, osim područja glavnoga grada, radni je logor u kojem se koriste iste metode kao i u Maovoj Kini u prošlom stoljeću, a to su metode patološke tiranije koja ne preza ni pred čime.

Najnovija je ideja da bi stanovništvo trebalo informirati o tome da postoji drugi svijet u kojem se živi malo drugačije i kojem oni zaista imaju razloga zavidjeti. Ako ništa drugo, pun tanjur barem jednom na dan. Čini se da su Zapad i okolne razvijene zemlje počeli raditi na komunikacijskim platformama koje bi mogle barem inicirati neki obrat u svijesti tih ljudi. Riječ je o malim, jeftinim pametnim telefonima, plejerima i stikovima sa sadržajem koji se mogu spustiti iz zraka s pomoću balona.

Iako će ovo možda zazvučati jako okrutno i nehumano, nadolazeća glad mogla bi poslužiti kao snažno oružje protiv režima u Pyongyangu. Možda bi tanjur s hranjivim obrokom doista mogao gladnu masu okrenuti protiv patološkog tiranina.

>>Sjeverna Koreja objavila da je lansirala projektil iz podmornice

>>Dužnosnik: Sjeverna Koreja upotrijebit će nuklearno oružje ako ih SAD na to prisili

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

Avatar mason
mason
16:33 07.07.2015.

Kim ko balon,lakse ga preskociti nego zaobici,zivi ko tito a narod mu pase travu.Tipicna komunjara,odveo narod u kameno doba.

ST
Startrack
13:55 07.07.2015.

A ovaj "monatmai" je Srbin sto je sjeo na zapadnu socijalu i navija za komuniste odatle. I to radi na forumu jednog zapadnog naroda. Jest zapadnog naroda, za to smo se borili.

SW
swimm
12:20 07.07.2015.

i cijeli svijet to gleda,cudi se i apsolutno ništa ne poduzima,bas ništa