pokušavaju u Europu

U Sarajevo vraćen vlak sa stotinu migranata

Foto: Reuters/PIXSELL
Migranti u Grčkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Migranti u Grčkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Migranti u Grčkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Migranti u Grčkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Migranti
06.04.2019.
u 12:13
Više stotina migranata okupilo se na sjeveru Grčke i traži ulazak u Makedoniju i EU, a sve je više izbjeglica i u BiH
Pogledaj originalni članak

Dolaskom proljeća i migranti su se probudili iz zimskog sna i ponovno se na različite načine pokušavaju domoći Europe. Više stotina migranata koji su stigli iz različitih dijelova Grčke okupilo se u kampu u Diavati na sjeveru Grčke, smještenom oko 100 kilometara od prijelaza Idomeni, na grčko-makedonskoj granici, prosvjedujući i tražeći otvaranje grčko-makedonske granice kako bi prošli dalje prema Europi.

Istodobno, željeznički promet između Atene i Soluna otežan je zbog prosvjeda oko 200 tražitelja azila koji su zaposjeli tračnice glavnog kolodvora u Ateni također tražeći otvaranje grčko-makedonske granice. Migranti, koji su uzvikivali “Solun”, “Njemačka”, postavili su i šatore na tračnice zbog čega nijedan vlak nije mogao napustiti kolodvor u Ateni. Prosvjed je “poruka Europi koja mora razumjeti da migracijsko pitanje traži europsko rješenje”, kazao je Miltiadis Klapas, glavni tajnik ministarstva za migracijsku politiku u Grčkoj.

U međuvremenu, u strahu od ponovnog priljeva migranata, policija Unsko-sanske županije u BiH provodi pojačane mjere čiji je cilj spriječiti dolazak novih ilegalnih migranata u taj dio zemlje i tako ih zaustaviti u nastojanjima da se preko Hrvatske domognu drugih država, članica Europske unije.

Glasnogovornik županijskog MUP-a Alen Šiljdedić kazao je kako je u noći na petak policija na entitetskoj granici dočekala putnički vlak iz Sarajeva u kojemu je bilo oko stotinu migranata i onemogućila im nastavak putovanja prema Bihaću.

“Slijedimo upute županijske operativne skupine za kontrolu i nadzor nad migrantskom krizom i zbog nadmašenih kapaciteta prihvatnih centara u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši odvraćamo migrante i izbjeglice od ulaska na područje županije”, kazao je Šiljdedić napominjući kako već tjednima svakodnevno najmanje 50 do 100 migranata koji uđu u BiH iz Srbije ili Crne Gore pokušava doći na područje Unsko-sanske županije. Unatoč naporima policije BiH i Hrvatske, migranti preko krijumčara ipak uspiju prijeći granice. Slovenska je policija u četvrtak i u jutarnjim satima u petak privela još 34 osobe iz trećih država, ilegalnih migranata koji su nezakonito prešli granicu, od čega najviše na području djelovanja PU Novo Mesto, nedaleko od rijeke Kupe i na području Ljubljane. Također, pri kontroli teretnog vlaka koji je u Sloveniju ušao kod Dobove, a krenuo je iz Srbije, otkriveno je da su se u njegovu podvozju skrivala dvojica migranata iz Alžira i Maroka.     

Video: Razgovor sa studentom koji je prekinuo Kordićevo predavanje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
12:57 06.04.2019.

Hura!!! Iz daleke ali prijateljske Azije stižu nam toliko potrebni kuhari, konobari, spremačice, čistačice, zidari, krovopokrivači, keramičari, mehaničari, bravari i tokari. Da se i ne govori o liječnicima, inženjerima i tehničarim svih struka. Za dvije-tri godine Hrvatska će postati raj na zemlji, slično kao i Njemačka nakon 2015. Mašala.

KO
komar64
18:45 06.04.2019.

Dobro je dok su god u vozu ali ako pređu u vlak....bit će problema.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
18:41 06.04.2019.

Zaboravili Balkanci da su do juce i sami bili izbjeglice.Sve njih treba pustiti da idu gdje zele.